Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αξιολόγηση έργων αναπτυξιακής συνεργασίας

Η Επιτροπή αξιολογεί τα έργα αναπτυξιακής συνεργασίας προκειμένου να βελτιωθεί η λογοδοσία και η αποτελεσματικότητα.

Γενικό πλαίσιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει σημαντική εμπειρία στην αξιολόγηση των έργων αναπτυξιακής συνεργασίας. Αναγνωρίζει ότι η αξιολόγηση των παρεμβάσεών της είναι ζωτικής σημασίας για να ενισχύσει τον ρόλο της στην αναπτυξιακή συνεργασία.

Σήμερα, οι ενδιαφερόμενοι για την αναπτυξιακή βοήθεια και το ευρύ κοινό ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις αναπτυσσόμενες χώρες, γεγονός που απαιτεί αυξημένο έλεγχο των αποτελεσμάτων των δραστηριοτήτων αυτών.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διαθέτει η Επιτροπή σαφές και διαφανές πλαίσιο για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης αξιολόγησης.

Σκοπός της αξιολόγησης

Η αξιολόγηση συνίσταται στην εκτίμηση των αποτελεσμάτων των δημοσίων δράσεων, προκειμένου να ελέγχεται η συμμόρφωσή τους με τους καθορισμένους στόχους. Έχει δύο βασικούς στόχους:

  • αύξηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων: άντληση διδαγμάτων από την εμπειρία που βοηθά όσους αναπτύσσουν στρατηγικές, σχεδιάζουν προγράμματα και υλοποιούν μέτρα βοήθειας
  • λογοδοσία στους δικαιούχους των προγραμμάτων και τους φορολογούμενους: η αξιολόγηση συμβάλλει στη βελτίωση της λογοδοσίας ως προς τη χρήση των πόρων και τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται μέσω της σύγκρισης των επιδόσεων της βοήθειας με τους αρχικούς της στόχους.

Είδη αξιολόγησης και αρμοδιότητες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει αξιολογήσεις σε διάφορα επίπεδα:

  • Αξιολογήσεις έργων και προγραμμάτων: Οι αξιολογήσεις αυτές διεξάγονται σε επίπεδο παρέμβασης. Παρέχουν μια σε βάθος κατανόηση των επιδόσεων του έργου/προγράμματος και διδάγματα για το μέλλον. Οι αξιολογήσεις αυτές αποτελούν αρμοδιότητα των αντιπροσωπειών της ΕΕ ή της επιχειρησιακής μονάδας που είναι υπεύθυνη για το σχέδιο/πρόγραμμα.
  • Στρατηγικές αξιολογήσεις: Οι στρατηγικές αξιολογήσεις εξετάζουν τα αποτελέσματα των γεωγραφικών, τομεακών/θεματικών πολιτικών και μέσων για σημαντικό χρονικό διάστημα. Συμβάλλουν στη λογοδοσία με την αξιολόγηση της ποιότητας της αναπτυξιακής βοήθειας της ΕΕ συνολικά και παρέχουν συστάσεις και διδάγματα για τη χάραξη πολιτικής και τον προγραμματισμό. Η διαχείρισή τους ασκείται από την κεντρική μονάδα αξιολόγησης της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η οποία δημοσιεύει πρόγραμμα εργασίας.