A Bizottság feladatai a nemzetközi kapcsolatok terén

Az Európai Bizottság kulcsszerepet játszik a fejlesztési politika megtervezésében és a segítségnyújtásban világszerte. Közreműködik a fejlesztési együttműködési megállapodásokra irányuló nemzetközi tárgyalásokban, és a világ számos pontján működtet uniós küldöttséget.

Nemzetközi fejlesztés és segítségnyújtás

Az Európai Bizottság feladata, hogy kialakítsa az európai fejlesztési politika keretét, és gondoskodjon arról, hogy a világ válságövezeteiben az uniós segítség a lehető leghatékonyabban célba jusson.

A Bizottság ellátja továbbá az EU képviseletét a nemzetközi fejlesztési politika színterén, és fejlesztési megállapodásokra irányuló tárgyalásokat folytat az EU nevében. Ennek során szorosan együttműködik nemzetközi szervezetekkel, például az Egyesült Nemzetek Szervezetével, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD), továbbá részt vesz informális csoportosulások, így a G7-ek és a G20-ak munkájában.

Tudjon meg többet a Bizottság tevékenységéről a fejlesztési politika megtervezése és az azzal kapcsolatos prioritások meghatározása terén.

Küldöttségek

Az Európai Unió a világ számos pontján tart fenn kirendeltséget, ún. küldöttségeket. Az Unió küldöttségei tulajdonképpen diplomáciai képviseletek, melyek rendszerint egyetlen országban működnek, ám vannak olyan küldöttségek is, amelyek tevékenysége több országot fed le. Kirendeltségein keresztül az Európai Bizottság világszerte kapcsolatot ápol a helyi hatóságokkal és a lakossággal.

Uniós küldöttségek

Harmadik országok EU mellett működő képviseletei

A világ országainak többsége külképviseletet működtet az Európai Unió mellett.

Az EU mellett működő diplomáciai képviseletek listája