A lakosság közreműködése a jogalkotási folyamatban: nyilvános konzultációk és észrevételek

A Bizottság a jogalkotási eljárás számos pontján kikéri a magánszemélyek és a vállalkozások véleményét: az előkészítési szakasztól kezdve az új jogszabályjavaslatok megalkotásán át egészen a hatályos jogszabályok értékeléséig bezárólag várja a véleményeket, észrevételeket.

A polgárok a szakpolitikák kialakítása során végig élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy nyilvános konzultációkon vagy más módon hangot adjanak véleményüknek.

Keressen a folyamatban lévő és a lezárt konzultációk vagy a véleménynyilvánítási lehetőségek között, illetve iratkozzon föl e-mail küldő szolgáltatásunkra, és értesüljön minden új konzultációról.

Tájékozódjon alaposabban arról, hogy miképpen vehet részt a jogalkotási folyamatban.

A Bizottság az Enyhítsünk a terheken – Ossza meg velünk véleményét! című weboldalon várja a lakosság észrevételeit arról, hogy miképpen lehetne hatékonyabbá és eredményesebbé tenni az uniós jogszabályokat.

A Bizottság minőségi jogalkotási programjának egyik fő célja, hogy megkönnyítse az uniós polgároknak és más érdekelt feleknek, hogy részt vegyenek az uniós jogszabályok és szakpolitikai intézkedések kidolgozásában.