Ce este o inițiativă cetățenească?

Inițiativa cetățenească europeană este instrumentul care vă permite, ca cetățeni europeni, să participați activ la elaborarea politicilor UE.

Dacă doriți ca UE să acționeze pe un anumit subiect, puteți lansa o inițiativă cetățenească prin care să-i cereți Comisiei Europene să propună noi norme europene pe subiectul respectiv.

Pentru ca inițiativa să fie analizată de Comisie, trebuie să obțineți semnături de susținere de la 1 milion de cetățeni ai UE.

Mai multe despre Inițiativa cetățenească europeană

Cum puteți organiza o inițiativă?

Mai întâi, formați un grup de organizatori.

Acesta trebuie să fie alcătuit din cel puțin 7 cetățeni ai UE care trăiesc în cel puțin 7 state membre diferite. Nu este nevoie să aibă cetățenia a 7 țări diferite, ci să fie rezidenți legali. În schimb, este obligatoriu ca membrii să aibă vârsta la care se poate vota, în țara lor, la alegerile pentru Parlamentul European.

Apoi solicitați-i Comisiei să vă înregistreze inițiativa. Înainte de a o înregistra, Comisia va verifica o serie de criterii juridice, în special pentru a stabili dacă propunerea dumneavoastră se încadrează într-unul din domeniile în care are competența de a acționa.

După înregistrarea inițiativei, puteți stabili data de la care veți începe să colectați declarații de susținere de la cetățeni din întreaga UE.

Lansați o inițiativă cetățenească

Intrați pe Forum – spațiul cu resurse, sfaturi și posibilități de a discuta și de a forma o rețea

Cum să vă asigurați că inițiativa are impact și primește răspuns?

Inițiativa trebuie să îndeplinească anumite condiții, printre care:

  • să primească cel puțin 1 milion de declarații de susținere valabile
  • să primească declarații de susținere din cel puțin 7 țări ale UE (inclusiv să întrunească un număr minim de semnatari din fiecare dintre ele)

Dacă inițiativa întrunește toate condițiile, Comisia o va examina cu atenție.

În maximum 1 lună:

  • veți avea o întâlnire cu funcționari ai UE

În maximum 3 luni:

  • veți putea participa la o audiere publică la Parlamentul European, unde vă veți putea explica inițiativa

În maximum 6 luni:

  • Comisia va publica un răspuns oficial și va explica de ce va propune sau nu o nouă reglementare plecând de la propunerea dvs.

Mai multe despre inițiativele care au primit un răspuns