Europska komisija redovito provodi ispitivanja javnog mnijenja, kako u državama članicama europodručja tako i u novijim državama članicama EU-a od kojih se tek očekuje uvođenje eura.

Svaki Flash Eurobarometar uključuje sažeto izvješće koje sadržava bodovne liste pojedinih država od 2006. nadalje i detaljno analitičko izvješće.

Ispitivanja javnog mnijenja u državama članicama europodručja

Ankete u državama članicama koje još nisu uvele euro

Dodatne informacije o ispitivanjima javnog mnijenja

Prije i nakon uvođenja novčanica i kovanica eura 1. siječnja 2002. intenzivno je praćeno stanje javnog mnijenja. Ispitivanje je počelo 2000. i provodilo se gotovo svakog mjeseca tijekom 2001., kao i u mjesecima neposredno nakon prelaska na euro te se nastavilo sve do danas, iako u dužim vremenskim razmacima. Od kraja 2002. Komisija mjeri i procjenjuje javno mnijenje barem jedanput godišnje u državama članicama europodručja i iz rezultata tih anketa o novoj valuti, zajedno s podacima od 2000. do 2002., može se vidjeti kako se mišljenje građana iz država članica europodručja mijenjalo s vremenom.

Dvaput godišnje od 2004. Komisija također ispituje javno mnijenje u državama koje su u međuvremenu postale članice EU-a i koje se pripremaju za uvođenje eura. Učestalost anketa može se povećati u onim državama koje se spremaju uvesti euro ili koje su ga nedavno uvele, kao što su Latvija (2014.) i Litva (2015.). U tim slučajevima ankete mogu biti učestalije i mogu se razmatrati dodatna pitanja.

Ispitivanja su većinom u obliku telefonskih intervjua i možete ih pronaći na web-mjestu Eurobarometra, gdje se objavljuju i manje učestale kvalitativne studije na temelju pojedinačnih intervjua i fokusnih skupina.