Magyarországi képviselete

Fehér könyv Európa jövőjéről: A 27 tagú EU útja: gondolatok és forgatókönyvek

Az Európa jövőjéről szóló vita már megkezdődött. Szeretnénk megtudni, Ön hogyan vélekedik a témával foglalkozó fehér könyvről. Kérjük, ossza meg velünk gondolatait. 

Kíváncsiak vagyunk észrevételeire!

 


Az Európai Bizottság által március 1-jén előterjesztett fehér könyv felvázolja, milyen lehetséges irányvonalakat követhet Európa a jövőben. Nagyon sok kihívás áll előttünk, a globalizációtól kezdve az új technológiák társadalomra és munkahelyekre gyakorolt hatásán és a biztonsággal kapcsolatos félelmeken át egészen a populizmus térnyeréséig. Gondoskodnunk kell arról, hogy ezek a kihívások ne taglózzanak le bennünket, hanem arra sarkalljanak, hogy megragadjuk a bennük rejlő lehetőségeket. Ennek érdekében a fehér könyv öt forgatókönyvet vázol fel azt illetően, hogy az Unió – a mi döntéseink függvényében – milyen fejlődési utat jár majd be a jövőben.

A fehér könyv nem záródokumentum, hanem épp ellenkezőleg, útnak indítja az Európa jövőjéről szóló vitafolyamatot. A folyamat következő lépését a március 25-én megrendezésre kerülő római csúcstalálkozó jelenti majd. A Római Szerződések 60. évfordulójának megünneplése céljából összehívott találkozón az Európai Unió vezetői áttekintik majd az elmúlt évtizedekben elért eredményeket, és megvitatják, hogyan lehetne, illetve kellene közös jövőnket alakítani. A munka ezt követően sem lankad majd: azon fogunk dolgozni, hogy a 2019 júniusában esedékes európai parlamenti választások előtt kész tervvel, jövőképpel és cselekvési programmal álljunk ki az emberek elé. Mindnyájunknak meg kell nyilatkoznunk: Európa jövője a mi kezünkben van.