Magyarországi képviselete

Hasznos információk és tanácsok uniós polgároknak

Milyen okmányra van szüksége, ha Ön másik EU tagállamba utazik? Munkát vállalna külföldön? Mi a teendő, ha nem tervezett gyógykezelésre van szüksége az EU valamelyik országában ideiglenes kinntartózkodása során?

A Bizottság "Európa Önökért " weboldala uniós polgároknak és családjaiknak szól. Célja, hogy megismertesse az uniós jogokat, illetve, hogy hasznos tanácsokkal szolgáljon az Európán belüli utazással, tanulással, letelepedéssel és munkavállalással kapcsolatban.

 

Munkavállalás és fogyasztóvédelem

EURES - Európai foglalkoztatási szolgálatok

Az EURES az uniós tagországok, valamint Svájc és az EGT országainak állami foglalkoztatási szolgálataiból álló információs és tanácsadó hálózat, amely díjmentesen nyújt segítséget az európai munkaerőpiacon érdekelt álláskeresők számára, ugyanakkor olyan munkáltatókkal is napi kapcsolatban áll, akik más országból érkező munkavállalókat szeretnének alkalmazni.

Az EURES központi honlapja

Hazánkban az uniós munkalehetőségekről, a külföldi munkavállalással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, a tagállamokban előírt szabályokról, lehetőségekről a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) országszerte közel 30 EURES tanácsadójától lehet hitelesen informálódni.

Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat

ECC-NET - Európai fogyasztói központok hálózata

Az Európai Unió a tagállamaiban, valamint Izlandon és Norvégiában működtet nemzeti európai fogyasztói központokat (European Consumer Centre, rövidítve: ECC), amelyek együtt alkotják az Európai Fogyasztói Központok Hálózatát (ECC-NET).

A hálózat tagjaként a hazai fogyasztói központ is a külföldi vásárlásokkal vagy szolgáltatásokkal kapcsolatos jogaikról, hazai és uniós fogyasztóvédelmi kérdésekről tájékoztatja a fogyasztókat, valamint érdemi jogi és szakmai panasz- és vitarendezési segítséget nyújt számukra ingyenesen.

Európai Fogyasztói Központok Hálózata

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság - Európai Fogyasztói Központ