Magyarországi képviselete

Hírek

Pages

/hungary/file/twittereuvshupng_hutwitter_euvshu.png

illusztráció

A járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében a Bizottság egy #NextGenerationEU nevű, 750 milliárd euró értékű helyreállítási programra tett javaslatot. A programból, a végső megegyezés függvényében, Magyarország várhatóan legalább 7-8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásra és mintegy 7 milliárd euró hitelre lesz jogosult, és a magyar vállalkozások is pályázhatnak majd további támogatásokra.

/hungary/file/forecastcountrycardstranlastions10jpg_huforecast_country_cards_tranlastions10.jpg

2020. nyári gazdasági előrejelzés: még mélyebb recesszió és nagyobb eltérések
copyright

Az uniós gazdaság a koronavírus-világjárvány következtében idén mély recesszióba süllyed, annak ellenére, hogy mind uniós, mind nemzeti szinten gyors és átfogó szakpolitikai válaszlépésekre került sor. Mivel a korlátozó intézkedések feloldása a Bizottság tavaszi előrejelzésében feltételezettnél visszafogottabb ütemben halad, a válság a vártnál erőteljesebb hatást fog gyakorolni a 2020. évi gazdasági tevékenységre.

Kategória: Gazdaságpolitika, pénz- és adóügyek

Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó európai uniós szabályokkal összhangban jóváhagyta azt az 50 milliárd forintos magyar programot, mely a nagyvállalatokat hivatott kárpótolni a részben a koronavírus-járvány miatt, részben pedig a magyar kormány által a járvány megfékezése érdekében elrendelt korlátozó intézkedések miatt elszenvedett veszteségekért.

Kategória: Üzleti élet, Az Európai Unió áttekintése

Az Európai Bizottság ma közzétette a 2020. évi európai innovációs eredménytáblát, mely 2019. évi adatokon alapul. Az eredménytábla azt mutatja, hogy EU-szerte továbbra is javul az innovációs teljesítmény, mely immár második éve meghaladja az Egyesült Államokét.

Kategória: Tudomány és technológia

Az Európai Bizottság a mai napon közzétette a korrupcióról készített legfrissebb, 2019 decemberében végzett tematikus Eurobarométer felmérés eredményeit. Az eredmények azt mutatják, hogy a korrupciót az európai polgárok nagy többsége – 69%-a – elfogadhatatlannak tartja.

Kategória: Üzleti élet, Jogérvényesülés, belügy és a polgárok jogai, Az Európai Unió áttekintése

Az Európai Bizottság ma közzétette 2020. évi konvergenciajelentését, amelyben kiértékeli, milyen mértékben haladt előre Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia és Svédország az euró bevezetése felé.

Kategória: Gazdaságpolitika, pénz- és adóügyek, Az Európai Unió áttekintése

/hungary/file/2020maystateaidpng-0_hu2020may_state_aid.png

Állami támogatás: A Bizottság jóváhagyta a gazdaság támogatását célzó 54 milliárd forintos magyar keretprogramot

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt az 54 milliárd forintos magyar keretprogramot, amely a koronavírus-járvány által érintett vállalatokat hivatott támogatni. A Bizottság az intézkedést az állami támogatásokra vonatkozóan nemrég elfogadott ideiglenes keretszabálya alapján hagyta jóvá.

Kategória: Gazdaságpolitika, pénz- és adóügyek, Az Európai Unió áttekintése

A partnerek részvétele a 2021-2027 közötti európai uniós fejlesztési támogatás felhasználásának tervezésében (2020. május)

Kategória: Az Európai Unió áttekintése

/hungary/file/2020maynextgenerationpng_hu2020may_nextgeneration.png

NextGenerationEU: helyreállítás és felkészülés a jövőre

Az Európai Bizottság a mai napon nagyszabású helyreállítási terv elfogadására vonatkozó javaslatot terjesztett elő. Annak érdekében, hogy a gazdaság helyreállítása valamennyi tagállam számára fenntartható, egyenletes, inkluzív és méltányos módon menjen végbe, a Bizottság egy új helyreállítási eszköz, a NextGenerationEU létrehozását javasolja, amely egy nagy ívű, korszerű és átdolgozott hosszú távú uniós költségvetésbe ágyazódik. A Bizottság a tervjavaslaton kívül 2020. évi kiigazított munkaprogramját is ismertette, amely kiemelten kezeli az európai helyreállításhoz és rezilienciaépítéshez szükséges intézkedéseket.

Kategória: Gazdaságpolitika, pénz- és adóügyek, Az Európai Unió áttekintése

/hungary/file/2020maystateaidpng_hu2020may_state_aid.png

Állami támogatás: A Bizottság jóváhagyta az agrár-élelmiszeripart, az akvakultúrát és az erdészetet támogató, 35 milliárd forintos magyar programot
copyright

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a 35 milliárd forintos magyar programot, amely a koronavírus-járvány közepette hivatott támogatni az agrár-élelmiszeripari, a halászati és akvakultúra-, az erdészeti, valamint a vadgazdálkodási (vadászati) ágazatot. A támogatási intézkedést a Bizottság az állami támogatásokra vonatkozóan nemrég elfogadott ideiglenes keretszabálya alapján hagyta jóvá.

Kategória: Mezőgazdaság, halászat és élelmiszer-biztonság, Gazdaságpolitika, pénz- és adóügyek

Pages