Magyarországi képviselete

Magyarország is részesül az EU Szolidaritási Alapjából

/hungary/file/szolidarit%C3%A1si-alap_huSzolidaritási Alap

Szolidaritási Alap
copyright

Az Európai Bizottság ma javaslatot terjesztett elő egy 823 millió eurós támogatási csomag elfogadására, mely az EU Szolidaritási Alapjának forrásaiból hivatott pénzügyi segítséget nyújtani a horvátországi földrengés és a lengyelországi árvizek okozta károk helyreállításához, valamint Magyarországnak és további 6 tagállamnak a koronavírus-járvány nyomán kialakult egészségügyi válság kezeléséhez.

09/10/2020

A támogatási csomag forrásai a következőképpen oszlanak meg a kedvezményezettek között:

  • Horvátország 683,7 millió eurót kap a Zágrábban és környékén 2020 márciusában bekövetkezett földrengés pusztító hatásainak enyhítésére.
  • Lengyelország több mint 7 millió euró összegű támogatásban részesül, amely a Lengyel-kárpátaljai vajdaságban idén júniusban bekövetkezett áradások utáni újjáépítési erőfeszítéseket fogja segíteni.
  • Görögország, Horvátország, Írország, Magyarország, Németország, Portugália és Spanyolország több mint 132,7 millió eurós előleghez jut annak nyomán, hogy ezek az országok segítséget kértek a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez és a járvány hatásainak kezeléséhez. Ezen belül Magyarországnak 26 587 069 eurót (csaknem 9,5 milliárd forintot) irányoz elő a bizottsági javaslat.

Az EU Szolidaritási Alapja súlyos természeti katasztrófák bekövetkezése után nyújt pénzügyi támogatást az érintett uniós tagállamoknak és a csatlakozó országoknak. A koronavírus-járványra válaszul meghozott rendkívüli uniós intézkedések részeként az Európai Unió a súlyos népegészségügyi vészhelyzetekre is kiterjesztette az alap hatályát.

Ahhoz, hogy a kedvezményezettek megkapják az előirányzott támogatást, az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak is jóvá kell majd hagynia az EU Szolidaritási Alapjából nyújtandó támogatásra vonatkozó bizottsági javaslatot.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

További információk