Magyarországi képviselete

A jövőbeli igényekhez igazodó uniós költségvetés

/hungary/file/eupenzugyjovopng_hueu_penzugy_jovo.png

Az Európai Bizottság ma vitaanyagot tett közzé az Európai Unió pénzügyeinek jövőjéről. 

28/06/2017

Az uniós költségvetés hatalmas kihívás előtt áll, hiszen kevesebb forrásból több finanszírozást kell biztosítania. Így olyan költségvetésre van szükség, amely minden eurót a polgárok javára fordít. A vitaanyagban felvetett kérdések központi szerepet játszanak abban az eszmecserében, amely március 1-jén az Európa jövőjéről szóló bizottsági fehér könyvvel indult.

Az Uniótól azt várják, hogy vállaljon nagyobb szerepet az olyan új szakpolitikai területeken, mint a migráció, a belső és külső biztonság vagy a védelem. A humanitárius segítségnyújtás és a fejlesztési támogatás legnagyobb donorjaként, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelemben élenjáróként Európának meg kell őriznie a globális színtéren betöltött vezető szerepét. Mindezt egy olyan uniós költségvetésből kell megvalósítani, amely az Egyesült Királyság távozásával csak szűkül. A dokumentum ezt a kihívást tekinti át, és vitára bocsátja a fehér könyvben szereplő öt forgatókönyv köré csoportosított kulcsfontosságú elemeket: vajon az EU a megszokott kerékvágásban halad tovább, kevesebbet fog tenni, eltérő intenzitással fog előremozdulni, kevesebbet tesz, de hatékonyabban vagy sokkal többet fog közös erőfeszítések útján tenni? E forgatókönyvek mindegyike eltérő következményekkel járna mind annak tekintetében, hogy mennyit és mire költünk, mind pedig arra vonatkozóan, hogy a pénz milyen forrásból származik. A lehetőségek a meglévő szakpolitikákkal kapcsolatos kiadások csökkentésétől a bevételek növeléséig terjednek.

Ezenfelül a vitaanyag meghatározza az uniós költségvetés alapvető jellemzőit és ábrázolja az olyan kulcsfontosságú szakpolitikai területek, mint például a kohézió vagy a mezőgazdaság fő irányvonalait és fejleményeit. Foglalkozik továbbá az olyan átfogó kérdésekkel is, mint például az uniós finanszírozás által képviselt hozzáadott érték vagy az EU-finanszírozás és a tagállamokban végrehajtott strukturális reformok közötti kapcsolat. A fehér könyv által elindított, és a vitaanyagok sorára alapuló folyamat hozzájárul az EU-27 következő többéves pénzügyi keretére vonatkozó javaslat előkészítéséhez, amelyet a Bizottság 2018 közepén tervez előterjeszteni.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható, a vitaanyag az Európai Unió pénzügyeinek jövőjéről pedig itt található (angolul).

További információk