Magyarországi képviselete

A szerzői jogra vonatkozó uniós szabályozás reformjáról

/hungary/file/creativityjpg_hucreativity.jpg

A szerzői jogra vonatkozó uniós szabályozás reformjáról
copyright

Fontos bejelentés a YouTube-felhasználók számára! Több téves információ is napvilágot látott a szerzői jogra vonatkozó uniós szabályozás tervezett reformjáról.
(A szerzői jog reformját a Bizottság 2016. szeptember 14-én terjesztette elő a digitális egységes piaci stratégia részeként.)

Szeretnénk mindazokat megnyugtatni, akik videókat töltenek fel a YouTube portálra, vagy az oda feltöltött videókat nézik meg, illetve osztják meg másokkal: semmi akadálya, hogy ezután is így tegyenek! Továbbra is követhetik kedvenc vloggerüket, filmeket készíthetnek és tölthetnek fel a rajongóik számára, oktatóvideókat tekinthetnek meg, zenét hallgathatnak – és még folytathatnák a sort. Mindebben mi is örömünket leljük, és másokat sem szeretnénk megfosztani az élménytől!

Mi hát a célunk a tervezett reformmal?

Azért akarjuk módosítani a szabályozást, mert:

  • Hiszünk abban, hogy az általuk létrehozott tartalmakat az interneten megosztó művészeket, előadókat és alkotókat méltányos díjazás illeti meg kreativitásukért és kemény munkájukért.
  • Véget kell vetni annak, hogy a tartalmat létrehozó szereplők bevételtől essenek el, és gondoskodnunk kell arról, hogy a jövedelem méltányosan oszoljon meg az alkotók és az online platformok között.
  • Arra törekszünk, hogy helyzetbe hozzuk a szerzőket és művészeket, és javítsuk a pozíciójukat a műveikből legtöbbet profitáló nagy platformokkal folytatott tárgyalásaik során.
  • El akarjuk érni, hogy az online platformok és az alkotók közötti szerződések átláthatóak legyenek.

Mi várható az ügyben?
Az Európai Parlament és a Tanács már megkezdte a Bizottság javaslatának megvitatását. Az új szabályok azt követően lépnek majd hatályba, hogy a Parlament és a Tanács megállapodásra jut a javaslatról, és hivatalosan elfogadja az irányelvet.