Magyarországi képviselete

A menedékkérőknek nyújtott betéti bankkártyákról

/hungary/file/cashassistancegreece600jpg_hucash_assistance_greece_600.jpg

A menedékkérőknek nyújtott betéti bankkártyákról
copyright

Az EU kizárólag Görögországban hivatalosan regisztrált, bejegyzett tartózkodási helyű menekülteknek és menedékkérőknek nyújt pénzügyi támogatást betéti bankkártyákon keresztül.

Az EU kizárólag Görögországban hivatalosan regisztrált, bejegyzett tartózkodási helyű menekülteknek és menedékkérőknek nyújt pénzügyi támogatást betéti bankkártyákon keresztül. A kedvezményezettek többnyire válságövezetekből érkeztek (legtöbbjük Szíriából), a segély pedig lehetővé teszi számukra alapvető szükségleteik kielégítését: élelmiszerek és ruházat vásárlását, helyi közlekedést stb.

A kártyák kizárólag Görögország területén használhatóak, és csupán az ENSZ és az EU által biztosított támogatás fogadására használhatóak. Minden más forrásból érkező átutalást elutasít a rendszer.

Ez egy erősen szabályozott, erősen ellenőrzött folyamat. A havi átutalások előtt a kedvezményezettek fizikai jelenléte ellenőrizhető, és ha egy személy hiányzik (elhagyta a tagállamot, ahol legálisan tartózkodhat), akkor ő nem kap támogatást.

A támogatás összege a család méretétől függ. Egy egyedülálló személy havi 150 eurót (kb. 48 000 Ft), míg egy négytagú család havi 400 euró (kb. 128 500 Ft) támogatást kap, összhangban a görög szociális ellátási rendszerrel. Jelenleg kb. 54 000 görögországi menekült és menedékkérő részesül a támogatásban.