Magyarországi képviselete

Eurobarométer: Az európaiak szerint bolygónk egyik legsúlyosabb problémája az éghajlatváltozás

/hungary/file/eurobarometer-climate_hueurobarometer climate

illusztracio

A mai napon közzétett Eurobarométer felmérés azt mutatja, hogy az európai polgárok az éghajlatváltozást tekintik az egyik legsúlyosabb problémának, amellyel szembe kell néznünk.

05/07/2021

A megkérdezettek több mint 90%-a (EU: 93%, Magyarország: 95%) súlyos, és mintegy 80%-a (EU: 78%, Magyarország: 81%) nagyon súlyos problémának tartja az éghajlatváltozást.

Ami a szakpolitikai válaszlépéseket illeti, tíz európai közül kilenc (EU: 90%, Magyarország: 96%) egyetért azzal, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását a lehető legalacsonyabb szintre kell csökkenteni, ezzel egyidejűleg pedig ellensúlyozni kell a továbbra is kibocsátott mennyiségeket annak érdekében, hogy az EU 2050-ra valóban klímasemlegessé váljon. Csaknem ugyanennyien (EU: 87%, Magyarország: 94%) tartják fontosnak, hogy az EU ambiciózus célokat tűzzön ki a megújuló energia használatának előmozdítására, és a válaszadók ugyanilyen arányban (EU: 87%, HU: 94%) vélik úgy, hogy az energiahatékonyság javításában kiemelt szerepe van az uniós támogatásnak. A megkérdezettek több mint 70%-a (EU: 74%, Magyarország: 72%) egyetért azzal a kijelentéssel, hogy az éghajlatváltozás okozta károk helyreállítási költségei sokkal magasabbak, mint a zöld átálláshoz szükséges beruházások. Az uniós válaszadók háromnegyede (75%), Magyarországon pedig a 71%-a úgy gondolja, hogy hazájának kormánya nem tesz eleget az éghajlatváltozás kezeléséért.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

További információk