Magyarországi képviselete

Koronavírus: A Bizottság engedélyezi a második biztonságos és hatásos oltóanyagot

/hungary/file/moderna-olt%C3%B3anyag_huModerna oltóanyag

illusztracio

Az Európai Bizottság a mai napon feltételes forgalombahozatali engedélyt adott a Moderna biotechnológiai vállalat által kifejlesztett Covid19-oltóanyag forgalmazásához.

06/01/2021

Ez a vakcina – a BioNTech és a Pfizer 2020. december 21-én engedélyezett oltószere után – az Európai Unióban engedélyezett második koronavírus-oltóanyag. Az engedélyezésre azután került sor, hogy az Európai Gyógyszerügynökség kiértékelte a vakcina biztonságosságát, hatásosságát és minőségét, és ennek alapján javasolta a feltételes forgalombahozatali engedély megadását, mivel a vakcina előnyei meghaladják a védőoltás beadásából eredő kockázatokat. Az engedélyt az uniós tagállamok is jóváhagyták.

Az engedélyezésnek köszönhetően az EU további 160 millió adag koronavírus-oltóanyaghoz jut a BioNTech/Pfizer által biztosított 300 millió adag vakcinán felül. A Moderna-oltóanyag leszállítására 2021 első és harmadik negyedéve között kerül majd sor. Az Európai Bizottság eddig összesen hat gyógyszeripari vállalattal állapodott meg az általuk fejlesztett potenciális oltóanyagok megvásárlásáról, így a jövőben további koronavírus-vakcinák beszerzésére is sor kerülhet a vakcinák tudományos értékelését és engedélyezését követően.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható (angolul).

További információk