Magyarországi képviselete

Egyenlőségközpontú Unió: elkészült az LMBTIQ személyek esélyegyenlőségére vonatkozó első uniós stratégia

/hungary/file/lmbtiq-strat%C3%A9gia_huLMBTIQ stratégia

illusztracio
copyright

Az Európai Bizottság ma előterjesztette a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszexuális és queer (LMBTIQ) személyek esélyegyenlőségére vonatkozó első uniós stratégiát.

 

12/11/2020

Bár az LMBTIQ személyek esélyegyenlősége tekintetében az elmúlt években előrelépés történt az EU-ban, 43%-uk továbbra is úgy érzi, hogy hátrányos megkülönböztetéssel szembesül. A koronavírus-válság csak súlyosbította a helyzetet. A ma előterjesztett stratégia az LMBTIQ személyeket érintő egyenlőtlenségekkel és kihívásokkal foglalkozik, és célzott intézkedéseket, köztük jogi és finanszírozási lépéseket határoz meg a következő 5 évre.
A Bizottság a stratégiában többek között azt szorgalmazza, hogy a homofób gyűlöletbeszéd és gyűlölet-bűncselekmények minősüljenek uniós szintű bűncselekménynek, továbbá hogy jogi rendelkezések elfogadására kerüljön sor a szülői státusz tagállamok közötti kölcsönös elismeréséről. A stratégia ezenfelül azt is biztosítani hivatott, hogy az LMBTIQ személyek szempontjából fontos kérdések megfelelően megjelenjenek az uniós szakpolitikai döntéshozatalban.

A stratégia a következő négy fő pillér mentén határoz meg célzott intézkedéseket: a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem; a biztonság garantálása; befogadó társadalmak kialakítása; vezető szerep az LMBTIQ személyek esélyegyenlőségére irányuló globális törekvések terén. A főbb intézkedések közé tartoznak az alábbiak:

  • A hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem: A Bizottság helyzetfelmérést fog végezni, különösen a foglalkoztatás területén, 2022-ben pedig jelentést tesz majd közzé a foglalkoztatási egyenlőségről szóló irányelv alkalmazásáról. Szükség esetén jogszabályokat is elő fog terjeszteni, különösen az egyenlőséggel foglalkozó szervek szerepének megerősítését illetően.
  • A biztonság biztosítása: Az LMBTIQ személyek aránytalan mértékben válnak gyűlölet-bűncselekmények, gyűlöletbeszéd és erőszak áldozatává, ugyanakkor alacsony arányban jelentik be a gyűlölet-bűncselekményeket. A Bizottság 2021-ben kezdeményezést terjeszt elő, hogy az „uniós bűncselekmények” jegyzékére a – többek között az LMBTIQ személyek ellen irányuló – gyűlöletbeszéd és gyűlölet-bűncselekmények is felkerüljenek, emellett pedig finanszírozási lehetőségeket is biztosítani fog az LMBTIQ személyek biztonságát szolgáló kezdeményezésekre.
  • A szivárványcsaládok jogainak védelme: Az eltérő nemzeti jogszabályok miatt előfordulhat, hogy a családi kötelékeket nem minden esetben ismerik el az EU belső határain belül, ha szivárványcsaládokról van szó. A Bizottság jogalkotási kezdeményezést fog előterjeszteni a szülői státusz kölcsönös elismeréséről, és fel fogja mérni, milyen lehetséges intézkedésekkel támogathatja az azonos neműek élettársi kapcsolatának tagállamok közötti elismerését.
  • Az LMBTIQ személyek esélyegyenlősége világszerte: A Bizottság több finanszírozási eszköz és alap révén Unión kívüli országokban is támogatni fogja az LMBTIQ személyek esélyegyenlőségére irányuló intézkedéseket.

A fentieken túl a Bizottság arra kívánja a tagállamokat ösztönözni, hogy a bevált módszerekre alapozva dolgozzák ki saját cselekvési terveiket az LMBTIQ személyek esélyegyenlőségének előmozdítása érdekében, mivel a kapcsolódó szakpolitikai területek közül sok elsősorban nemzeti hatáskörbe tartozik.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

További információk