Magyarországi képviselete

Tudjon meg többet az EU-s forrásokból finanszírozott programok előrehaladásáról

Már a nyilvánosság számára is elérhetőek az EU-s forrásokból finanszírozott programok monitoring bizottságainak fontosabb dokumentumai.

14/09/2020

A 2014-2020 közötti programozási időszakban Magyarország mintegy 9 ezer milliárd forint támogatást költhet fejlesztésre és felzárkózásra az európai strukturális és beruházási alapok jóvoltából. A fejlesztések megvalósítására 10 operatív programot dolgoztak ki a magyar hatóságok az Európai Unió jóváhagyásával. A programok előrehaladását, a célkitűzések megvalósulását úgynevezett monitoring bizottságok felügyelik. A bizottságok a partnerség elsődleges fórumai, tagjai lehetnek a végrehajtásért felelős intézményrendszer szereplői, egyéb érintett kormányzati szereplők, valamint az adott szakterületen meghatározó társadalmi, szakmai és civil partnerek.

A gyakorlatban a monitoring bizottságok évente legalább egyszer összeülnek megvitatni a programok által elért eredményeket, esetleges problémákat, késedelmeket, valamint jóváhagyni a további tervezett intézkedéseket. Monitoring bizottsági jóváhagyásra van szükség többek között az operatív programok módosításához. A bizottság tagjai továbbá észrevételeket tehetnek az irányító hatóság számára a program végrehajtása és értékelése tekintetében. A bizottságok munkáját összefoglaló és átláthatóvá tévő dokumentumok a nyilvánosság számára is hozzáférhetőek. Megtekintésükhöz regisztráció szükséges a Széchenyi2020 portálon.

A 2021-2027 közötti programozási időszak előkészítéséhez kapcsolódóan a partnerség elvének érvényesülése érdekében május végén felhívást tettünk közzé, ahol érintett szakmai szervezetek hozzájárulását kértük a következő időszak EU-s forrásainak tervezéséhez. Ezúton is köszönjük az eddig beérkezett szakmai véleményeket és javaslatokat, és várjuk további partnerek hozzászólásait is. Az érintett szervezeteknek és partnereknek hamarosan lehetősége lesz az új programok első verzióinak véleményezésére is, melyeket a tervezést koordináló Innovációs és Technológiai Minisztérium fog közzétenni a Széchenyi2020 portálon.