Magyarországi képviselete

Állami támogatás: A Bizottság jóváhagyta a koronavírussal kapcsolatos termékfejlesztés és –gyártás támogatását célzó 50 milliárd forintos magyar programot

/hungary/file/coronavirusjpg_hucoronavirus.jpg

Állami támogatás: A Bizottság jóváhagyta a koronavírussal kapcsolatos termékfejlesztés és –gyártás támogatását célzó 50 milliárd forintos magyar programot

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt az 50 milliárd forintos magyar programot, amely a koronavírus-járvány kezelését szolgáló termékekkel kapcsolatos kutatási, fejlesztési és gyártási beruházásokat hivatott támogatni.

11/08/2020

Az Európai Bizottság az intézkedést a járvánnyal összefüggő állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretszabálya alapján hagyta jóvá. A támogatást, mely vissza nem térítendő támogatás formájában valósul meg, bármely vállalkozás igényelheti, amely a koronavírus-járvány kezeléséhez releváns termékek kutatásával és fejlesztésével, valamint gyártásával foglalkozik. Magyarország az intézkedés révén gyorsítani és fokozni kívánja az olyan termékek előállítását, mint az oltóanyagok, gyógyszerek és kórházi berendezések. A program továbbá hivatott az innovatív és hatékony gyártási folyamatok kifejlesztését támogatni.
A Bizottság megállapította, hogy a magyar intézkedés összhangban van az ideiglenes állami támogatási keretszabályban meghatározott feltételekkel, különös tekintettel arra, hogy (i) a támogatás a szükséges kutatási, fejlesztési és beruházási költségek jelentős részét fogja fedezni, (ii) a kutatási és fejlesztési projektek többlettámogatásban részesülhetnek, ha a beruházásokhoz több tagállam nyújt támogatást, vagy ha határon átnyúló együttműködésben valósulnak meg, (iii) a kedvezményezettek kötelezettséget vállalnak arra, hogy az Európai Gazdasági Térségben megkülönböztetésmentes piaci feltételek mellett nem kizárólagos engedélyeket adnak a harmadik feleknek a kutatási eredmények hasznosítását illetően, és (iv) amennyiben a beruházási projekt hat hónapon belül nem fejeződik be, időarányosan vissza kell fizetni a kapott támogatást.

További információk