Magyarországi képviselete

Az uniós gazdaság zöld helyreállításának ösztönzése: Az EU több mint 2 milliárd eurót fektet be 140 kulcsfontosságú közlekedési projektbe a gazdaság újraindítása érdekében.

Az EU csaknem 2,2 milliárd eurót fordít 140 kulcsfontosságú közlekedési projektre, hogy minden tagállamban támogassa a gazdasági fellendülést. E projektek hiányzó közlekedési összeköttetések kiépítését célozzák kontinens-szerte, ugyanakkor támogatják a fenntartható közlekedést és munkahelyeket hoznak létre. A projektek támogatása az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön (CEF) keresztül valósul meg, ami az EU közlekedési infrastruktúrát támogató programja.

16/07/2020

A források felhasználásával az Unió az európai zöld megállapodásban felvázolt éghajlatpolitikai céljai eléréséhez is hozzájárul. Nagy hangsúly került a vasútfejlesztési projektekre, többek között a határokon átnyúló összeköttetésekre, valamint a kikötők és a repülőterek vasúti megközelíthetőségére.

Magyarországi kedvezményezettek 4 támogatott projektben vesznek részt, részesedésük a program uniós támogatásaiból összesen 59,7 millió euró. A legnagyobb ilyen projekt a Budapest-Bécs vasútvonal magyarországi, 177 kilométeres szakaszának 47,1 millió eurós támogatásban részesülő korszerűsítése, melynek az átjárhatóság, a biztonság és a vasúti szolgáltatások színvonalának javításán keresztül elérendő célja a Budapest és Bécs közötti vasúti összeköttetés javítása, a menetrendkínálat bővítése és az utazási idő csökkentése.

A teljes sajtóközlemény, mely a projektek listájára mutató hivatkozást is tartalmaz, itt olvasható.