Magyarországi képviselete

Felkészülés az április 12-én esetlegesen megállapodás nélkül bekövetkező brexitre

/hungary/file/eu-uk-flags250xpng_hueu-uk-flags250x.png

EU-UK flags
copyright

Mivel egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az Egyesült Királyság április 12-én megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, az Európai Bizottság elvégezte a megállapodás nélküli brexittel kapcsolatos felkészülést.

25/03/2019

Theresa May miniszterelnök kérésére az Európai Tanács múlt csütörtökön jóváhagyta a brexit időpontjának 2019. május 22-ig történő meghosszabbítását azzal a feltétellel, hogy a brit alsóháznak legkésőbb március 29-ig jóvá kell hagynia a kilépésről rendelkező megállapodást. Ha az alsóház nem hagyja jóvá március 29-ig a kilépésről rendelkező megállapodást, a határidő csak április 12-ig hosszabbodik meg. Ebben az esetben az Egyesült Királyságnak ezen időpont előtt fel kellene vázolnia további terveit.

Az Európai Bizottság továbbra is reménykedik abban, hogy nem kerül sor megállapodás nélküli brexitre, de mivel egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az Egyesült Királyság április 12-én megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, a Bizottság erre az esetre is felkészült. A Bizottság továbbra is támogatja a tagállami hatóságokat saját felkészülésükben, és arra bátorítja az uniós polgárokat és a vállalkozásokat, hogy folyamatosan tájékozódjanak az esetlegesen megállapodás nélkül bekövetkező brexit gyakorlati hatásairól, és készüljenek fel a következményekre. Bár a megállapodás nélküli brexit nem kívánatos, a Bizottság 2017 decembere óta készül erre az eshetőségre: 90 felkészülési közleményt és három bizottsági közleményt tett közzé, ezenfelül pedig 19 jogalkotási javaslatot terjesztett elő, amelyek végleges elfogadása jelenleg folyik az Európai Parlamentben és a Tanácsban.

Megállapodás nélküli brexit esetén az Egyesült Királyság harmadik országgá válik.Ettől az időponttól kezdődően az EU egyetlen jogszabálya sem alkalmazandó többé az Egyesült Királyságra, és átmeneti időszak sem lép életbe. Ez nyilvánvalóan jelentős fennakadásokat okoz majd a polgárok és a vállalkozások számára. Ebben az esetben az Egyesült Királyság EU-val való kapcsolatait az általános nemzetközi közjog rendelkezései – többek között a Kereskedelmi Világszervezet szabályai – fogják szabályozni. Ez magában foglalja a vámügyi, illetve az állat- és növényegészségügyi szabványok alkalmazását, valamint az uniós normáknak való megfelelés ellenőrzését, ami jelentős késedelmeket okozhat a határokon. Tekintettel arra, hogy az Egyesült Királyság állampolgárai többé nem lesznek az EU polgárai, az Európai Unióba történő belépéskor őket is további ellenőrzéseknek kell majd alávetni.

Aki uniós polgárként többet szeretne tudni arról, hogyan tud felkészülni a megállapodás nélküli brexitre, kérdéseivel a Europe Direct szolgálathoz fordulhat: az EU bármely részéről ingyenesen és bármely uniós nyelven hívhatja a 00 800 6 7 8 9 10 11 telefonszámot.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

 

További információk

Az Európai Bizottság honlapja a brexitre való felkészülésről (angolul)

Uniós polgárok számára

Vállalkozások számára