Magyarországi képviselete

Európai beruházási terv: 200 millió eurós hitel a budapesti repülőtér bővítésére, 20 millió eurós kölcsön az AImotive-nak

/hungary/file/investeulogo250x165png-4_huinvesteu_logo250x165.png

Európai beruházási terv: 200 millió eurós hitel a budapesti repülőtér bővítésére, 20 millió eurós kölcsön az AImotive-nak
copyright

Az Európai Beruházási Bank ma az Európai Stratégiai Beruházási Alap által támogatott hitelekről állapodott meg a Budapest Airport-tal, valamint az AImotive vállalattal.

14/12/2018

Az Európai Beruházási Bank (EBB) és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport 200 millió euró (több mint 64 milliárd forint) összegű hitelszerződést kötött Magyarország fő nemzetközi repülőterének további bővítése és fejlesztése céljából. Az európai beruházási terv (vagy Juncker-terv) központi eleme, az Európai Stratégiai Beruházási Alap által támogatott hitel segítségével a Budapest Airport folytathatja nagyléptékű infrastrukturális fejlesztéseit. A fejlesztések eredményeként a várható keresletnövekedésnek megfelelően tovább nő a repülőtér kapacitása. Az új terminál a létező legkorszerűbb létesítmény lesz, amely világszínvonalú utazási élményt biztosít majd az utasoknak. Emellett számos további beruházási projekt van folyamatban a társaságnál, többek között egy új légiáru-kezelő létesítmény és egy többszintes parkolóház. Mindezen fejlesztések biztosítják majd, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a legmagasabb repülőtéri biztonsági és védelmi színvonal fenntartása mellett továbbra is világszínvonalú repülőtérként működhessen.

A Budapest Airport-tal kötött hitelszerződésről szóló teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Az Európai Beruházási Bank és a budapesti székhelyű AImotive gépjármű-technológiai vállalat 20 millió euró (kb. 6,4 milliárd forint) összegű kölcsönről szóló megállapodást írt alá. Az EBB-hitel lehetővé teszi az Almotive számára az önvezető járművekhez szükséges, mesterséges intelligenciával működő szoftvertechnológiájának továbbfejlesztését. Az AImotive által kifejlesztett innovatív mesterségesintelligencia-technológia csökkenteni fogja az önvezető járművek költségeit és növelni fogja azok biztonságát. Az EBB-hitel lehetővé teszi a 200 fős vállalat működésének fellendítését az önvezető autók gyorsan fejlődő szegmensében. Az AImotive-nak lehetősége lesz arra, hogy továbbfejlessze technológiáját, és termékeinek biztonságos, gépjárműipari minőségű változatát hozza forgalomba, amely megfelel a piaci igényeknek. A vállalat termékei közé tartozik egy modulrendszerű, mesterséges intelligencián alapuló, önvezető autókhoz tervezett szoftver, egy virtuális szimulációs környezet, amely segít felgyorsítani az önvezető technológiák tesztelését és ellenőrzését, valamint egy nagy teljesítményű, alacsony energiafelvételű, mesterséges intelligenciát alkalmazó chipekhez szükséges IP mag.

Az AImotive-val kötött megállapodásról szóló teljes sajtóközlemény itt olvasható.

További információk