Magyarországi képviselete

Új uniós felmérés: az Európai Unióban erősödőben van az antiszemitizmus

/hungary/file/2018decantisemit250png_hu2018dec_antisemit250.png

Új uniós felmérés: az Európai Unióban erősödőben van az antiszemitizmus
copyright

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége ma tette közzé annak a felmérésnek az eredményét, melyet idén májusban és júniusban végzett 12 uniós országban – köztük Magyarországon – az antiszemitizmus témakörében az Európai Bizottság megbízásából.

10/12/2018

Az uniós felmérésből kiderül, hogy az Európában élő zsidó lakosok 89%-a az utóbbi öt évben az antiszemitizmus erősödését tapasztalta saját lakóhelyén. A Magyarországon élő zsidók valamivel kisebb arányban vélekednek így, 70%-uk számol be ilyen tapasztalatról.

Az Európában élő zsidó közösségek tagjainak 85%-a (Magyarországon pedig a 77%-a) az antiszemitizmust tartja az egyik legsúlyosabb társadalmi, illetve politikai problémának a saját hazájában. A felmérés során az is megállapítást nyert, hogy az antiszemitizmus elterjedt jelenség, mely Unió-szerte hatást gyakorol a kontinensen élő zsidók életére. Ezt támasztják alá a következő adatok is:

  • A válaszadók 28%-a (Magyarországon a 23%-a) legalább egyszer zaklatásnak volt kitéve az elmúlt év folyamán.
  • Az elmúlt öt évben antiszemita zaklatást elszenvedő zsidók 79%-a (Magyarországon a 88%-a) nem jelentette az esetet a rendőrségnek vagy más hatóságnak, szervezetnek.
  • A válaszadók 34%-a (Magyarországon a 22%-a) elkerüli a zsidó rendezvényeket és a zsidó közösségek életének helyszíneit, mert nem érzi magát biztonságban.
  • A megkérdezettek 38%-a (Magyarországon a 40%-a) foglalkozott már a kivándorlás gondolatával, mert zsidóként nem érzi magát biztonságban Európában.
  • A válaszadók 70%-a (Magyarországon a 83%-a) vélekedik úgy, hogy az antiszemitizmus elleni tagállami intézkedések nem hatékonyak.

A felmérés eredménye alátámasztja, milyen fontos az a munka, melyet az Európai Bizottság végez az antiszemitizmus ellen. Mindazonáltal az uniós polgárok védelme elsősorban a tagállamok kötelessége. Ennek fényében fontos fejlemény, hogy 2018. december 6-án mindegyik uniós tagország elfogadta az antiszemitizmus elleni küzdelemről szóló nyilatkozatot, ami jelzésértékű a tekintetben, hogy az Európai Unió és az összes uniós tagállam a zsidó közösség mellett áll, és fellép azért, hogy e közösség tagjai biztonságban élhessenek.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

További információk