Magyarországi képviselete

DiscoverEU: jövő tavasztól 12 000 fiatal utazhatja be Európát – december 11-ig pályázhatnak a 18 évesek

/hungary/file/discovereupng-0_hudiscovereu.png

Fedezd fel Európát!
copyright

Az Európai Bizottság idén immár második alkalommal pályázatot indít az utazni vágyó európai fiataloknak. Azok a 18 évesek, akik élni szeretnének a DiscoverEU kínálta lehetőséggel, mától december 11-én délig pályázhatnak ingyenes utazási igazolványra.

29/11/2018

Az uniós országok állampolgárai közül azok jelentkezhetnek, akik 2000. január 1. és 2000. december 31. között születtek. A sikeres jelentkezőknek 2019. április 15. és október 31. között nyílik majd lehetőségük az utazásra, legfeljebb 30 napos időszak során.

Az érdeklődő fiataloknak az Európai Ifjúsági Portálon kell jelentkezniük, ahol a regisztráció során utazási tervüket is ismertetniük kell. A sikeres pályázókat a Bizottság az alapján választja ki, milyen válaszokat adnak hat kérdésre, melyek az európai kultúrával és sokféleséggel, az uniós ifjúsági kezdeményezésekkel, a közelgő európai parlamenti választásokkal, illetve a pályázattal kapcsolatosak. Az egyes uniós országok fiataljai olyan arányban jutnak majd utazási igazolványhoz, ahogyan az adott ország népessége arányul az EU teljes lakosságához. A kiválasztott fiatalok egyedül vagy többedmagukkal (legfeljebb ötfős csoportokban, szintén 18 éves fiatalokkal közösen) utazhatnak, alapesetben vonattal, de esetenként más közlekedési eszközt is igénybe vehetnek, így például buszt vagy kompot, sőt – kivételes esetben – repülőgépet is. Így az EU távoli területein vagy szigetein élők előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a kezdeményezésben.

A Bizottság ez alkalommal különösen a speciális szükségletű fiatalok részvételét ösztönzi. A speciális szükségletű pályázók esetében a Bizottság fedezni fogja az utazásukhoz szükséges különleges segítség (például kísérő személy vagy látássérült résztvevőt vezető kutya) biztosítása kapcsán felmerülő költségeket.
Az első DiscoverEU pályázatra Európa-szerte több mint 100 000 fiatal jelentkezett, akik közül 15 ezren utazhatták be Európát 2018 júliusa és októbere között. Magyarországról 3214-en pályáztak, közülük 287-en kaptak utazási igazolványt. Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a 2021–2027-es időszakban a kezdeményezés 700 millió euróval gazdálkodhasson. Ha az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyja a költségvetési javaslatot, 2021 és 2027 között további 1,5 millió 18 éves fiatalnak nyílik majd lehetősége arra, hogy beutazza a kontinenst.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

További információk

Európai Ifjúsági Portál: itt lehet a jegyekre pályázni

Kérdések és válaszok a DiscoverEU pályázatról (angolul)

Tájékoztató a DiscoverEU-ról (angolul