Magyarországi képviselete

LIFE program: negyedmilliárd euró összegű beruházás környezet-, természet- és éghajlatvédelmi projektekbe

/hungary/file/2018oct-lifelogo250png-1_hu2018oct-lifelogo250.png

LIFE program: negyedmilliárd euró összegű beruházás környezet-, természet- és éghajlatvédelmi projektekbe
copyright

Az Európai Bizottság 243 millió euró (kb. 78 milliárd forint) összegű beruházási csomagot hagyott jóvá az uniós költségvetésből olyan projektekre, melyek a LIFE program keretében a természet és a környezet védelmét, valamint az életminőség javítását hivatottak előmozdítani Európa fenntarthatóbb és alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású gazdasági termelésre való átállása során.

25/10/2018

A környezetvédelmi és éghajlat-politikai LIFE program keretében nyújtott uniós finanszírozás további beruházásokat fog generálni, és így összesen 430,7 millió euró (kb. 139 milliárd forint) értékben állnak majd rendelkezésre források 142 új projekt megvalósítására. Tekintettel arra, hogy a finanszírozott projektek között számos transznacionális kezdeményezés is található, a LIFE mindegyik uniós tagállamban éreztetni fogja a hatását.

A program keretében 196,2 millió euró (kb. 63 milliárd forint) jut majd olyan projektekre, melyek a környezettel és az erőforrás-hatékonysággal, a természettel és a biológiai sokféleséggel, valamint a környezetvédelmi irányítással és tájékoztatással foglalkoznak. Az éghajlatváltozás elleni fellépés terén az EU 46,8 millió euró (15 milliárd forint) összegű beruházással fogja támogatni a klímaváltozás mérséklésével és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodással, valamint az éghajlat-politikai irányítással és tájékoztatással kapcsolatos projekteket.

Magyarország esetében a következő projektek részesülnek finanszírozásban a LIFE program keretében:

I. Projektek, amelyek esetében Magyarország a projektvezető:

  • LIFE Természet és biológiai sokféleség (1,8 millió euró, vagyis 580 millió forint)

    Az élőhelyek és a biológiai sokféleség javítása a Dráva folyó mentén (WISEDRAVALIFE)

    A Dráva képezi a Magyarország és Horvátország közötti határvonal nagy részét. A Duna e mellékfolyója medrének pusztulása következtében romlott a part menti (folyóparti) és ártéri élőhelyek minősége. Az egyéb veszélyek közé tartozik a Dráva árterében a vízelvezetés problémája és a víz hiánya. A WISEDRAVALIFE lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy a folyó horvát–magyar szakaszán a part menti élőhelyek – és következésképpen az ott élő fajok – védettségi helyzete és ellenálló képessége javuljon. Ezek közé tartoznak a part menti erdők vízgazdálkodását és biológiai sokféleségét javító intézkedések, az élőhelyek helyreállítása és az idegenhonos inváziós fajok ellenőrzése. Tervben vannak ezenkívül a mederpusztulás elleni küzdelem új megközelítései is.

  • LIFE Környezetvédelmi irányítás és tájékoztatás (1,2 millió euró, azaz 387 millió forint)

         A fogyasztók segítése a vegyipari termékek fenntartható használatában – Zöld & biztonságos életvezetés (Green & Safe LIFE-styles)

Az uniós polgárok több mint kétharmada aggódik a veszélyes vegyi anyagoknak való mindennapos kitettség miatt. A válaszadók kevesebb mint fele azonban jól tájékozottnak érzi magát a fogyasztási cikkekkel, például a festékekben, a mosó- és tisztítószerekben és a kozmetikumokban található vegyi anyagokkal összefüggő potenciális veszélyekkel kapcsolatban. A magyar fogyasztókra különösen jellemző, hogy nem rendelkeznek kellő ismeretekkel a biztonsági figyelmeztetésekkel, az ökocímkékkel és a vegyipari termékek biztonságos ártalmatlanításával kapcsolatban. A Zöld & biztonságos életvezetés nevű program 3 millió magyar polgárt céloz meg a vegyipari termékek fenntartható és biztonságos használatáról szóló figyelemfelkeltő kampány keretében. A program keretében szorosan együttműködésre kerül sor 15 000 háztartással azzal a céllal, hogy megváltoztassa magatartásukat, aminek révén növekedni fog a tanúsított fenntartható termékek iránti kereslet. A magatartási programot úgy alakították ki, hogy máshol is alkalmazni lehessen, és a projekt eredményei a fogyasztói és környezetvédelmi csoportok, valamint a vállalkozások és a politikai döntéshozók számára is elérhető legyen.

II. Projektek, amelyek esetében Magyarország partner:

  • LIFE Környezetvédelmi irányítás és tájékoztatás:

Az illegális hulladékkereskedelem megelőzését célzó jogszabályok érvényesítése (LIFE SWEAP)

Az EU számos intézkedést vezetett be az illegális hulladékszállítás megelőzése érdekében, egyebek mellett kötelezte a tagállamokat a hulladékszállítmányok ellenőrzésére és az egymással való együttműködésre a területen. A LIFE SWEAP a végrehajtási tevékenységeket támogatja azáltal, hogy képzést biztosít az ellenőrök számára, és növeli a rendőrség, a vámhatóság és az igazságszolgáltatási szervek kapacitását a hulladékkal kapcsolatos bűncselekmények elleni küzdelemben a környezeti jog végrehajtásával és érvényesítésével foglalkozó európai uniós hálózat (IMPEL) mind a 36 tagállamában. Az illegális hulladékkereskedelem felderítését, megakadályozását és megelőzését az információmegosztás és az illegális hulladékszállítás kiterjedésének és útvonalainak vizualizálását szolgáló továbbfejlesztett eszköz segíti majd. Az uniós hulladékszállítási rendelet végrehajtása a körforgásos gazdaságpolitikának megfelelően elősegíti az erőforrások hatékony felhasználását.

  • LIFE Éghajlat-politikai irányítás és tájékoztatás:

Az uniós országok támogatása éghajlat-politikai kötelezettségvállalásaik teljesítésében (LIFE360)

Egyes uniós tagállamoknak támogatásra van szükségük a 2030-ra vonatkozó nemzeti energia- és éghajlat-politikai terveik véglegesítéséhez, amelyek várhatóan jövőre készülnek el. A LIFE360 online platformot hoz létre a magyarországi, olaszországi, lengyelországi, romániai és spanyolországi folyamat támogatására azáltal, hogy több embert von be az érdemi konzultációs folyamatokba, hatékony nemzeti tervek kidolgozásába és végrehajtásába, valamint az éghajlat-politikai irányítás javításába. A platform elősegíti a helyi és regionális hatóságok és a nem kormányzati szervezetek közötti párbeszédet. A projekt keretében olyan eszközök is kifejlesztésre kerülnek, mint például forgatókönyvek, oktatócsomagok és egy közösségi kiszervezési adatbázis, és lehetőség nyílik a bevált gyakorlatok megosztására. Emellett létrejön egy, a szakpolitika nyomonkövetését szolgáló portál a nemzeti éghajlat-politikák értékelésére és mérésére.

  • LIFE Természet és biológiai sokféleség:

Az északi pocok élőhelyének megmentése (LIFE Microtus II)

A Duna menti alföldön belül a vizes élőhelyek, a patakok, a mocsaras területek és a nedves rétek zsugorodása súlyos hatást gyakorol egy jégkorszakig visszakövethető, igen sajátos élőhelyigényű rágcsálóra. A szóban forgó Microtus oeconomus mehelyi az északi pocok Ausztriában, Magyarországon és Szlovákiában honos alfaja. A természetes élőhelyeiken élő északipocok-populációk 20%-kal való növelése érdekében a LIFE Microtus II program földterületek vásárlására, az élőhelyek helyreállítására, ökológiai folyosókat létrehozására, valamint a szóban forgó fajra irányuló figyelemfelkeltésre összpontosít.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

További információk