Magyarországi képviselete

A Bizottság előterjeszti aláírásra és megkötésre az EU–Vietnam kereskedelmi megállapodást és beruházási megállapodást

/hungary/file/2018octeuvietnam250png_hu2018oct_euvietnam250.png

http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/eu-vietnam-agreement/
copyright

Az Európai Bizottság ma elfogadta az EU–Vietnam kereskedelmi megállapodást, valamint az EU–Vietnam beruházási megállapodást, megnyitva az utat aláírásuk és megkötésük előtt. Vietnam az EU második legnagyobb kereskedelmi partnere a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségében (ASEAN) Szingapúr után: az EU és Vietnam közötti árukereskedelem értéke éves szinten 47,6 milliárd euró (hozzávetőleg 15 000 milliárd forint), a szolgáltatáskereskedelemé pedig 3,6 milliárd euró (vagyis kb. 1150 milliárd forint).

17/10/2018

A kereskedelmi megállapodás a vámok több mint 99%-át eltörli a két fél közötti árukereskedelem vonatkozásában. A megállapodás számottevő gazdasági lehetőségeket kínál mindkét fél számára, ezen túlmenően pedig biztosítja, hogy a kereskedelem, a beruházások és a fenntartható fejlődés egymást erősítse. Ennek érdekében a legszigorúbb előírásokat rögzíti a munkajog, a biztonság, valamint a környezet és a fogyasztók védelme terén, és ezáltal gondoskodik arról, hogy ne alakulhasson ki lefelé húzó, negatív verseny a kereskedelmi lehetőségekért és a beruházásokért. A megállapodás arra kötelezi a két felet, hogy tartsák tiszteletben és ténylegesen juttassák érvényre a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) elveit az alapvető munkahelyi jogok tekintetében, továbbá hogy hajtsák végre a nemzetközi környezetvédelmi megállapodásokat, például a Párizsi Megállapodást.
 
A kereskedelmi megállapodás több ponton is kapcsolódik az EU–Vietnam partnerségi és együttműködési megállapodáshoz, így lehetővé teszi, hogy megfelelő fellépésre kerüljön sor az emberi jogok megsértése esetén.
 
A Bizottság által ma elfogadott másik – azaz a beruházásvédelmi – megállapodás korszerű szabályokat fektet le, melyeknek a beruházási vitákkal foglalkozó új bírósági rendszeren keresztül lehet majd érvényt szerezni. A megállapodás azt is biztosítja, hogy továbbra is mindkét fél kormányának jogában álljon szabályokat életbe léptetni polgárai érdekében. A nemrégiben Szingapúrral megkötött megállapodás mellett ez a megállapodás is hozzá fog járulni ahhoz, hogy az ASEAN térségében teret nyerjen a szigorú normák és szabályok alkalmazása, és ezzel megnyíljon az út egy jövőbeni régióközi kereskedelmi, illetve beruházási megállapodás létrejötte előtt.
 
A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

További információk