Magyarországi képviselete

Világűr: már 26 Galileo-műhold kering a Föld körül

/hungary/file/2018julygalileo250xpng_hu2018july_galileo250x.png

Világűr: már 26 Galileo-műhold kering a Föld körül
copyright

A mai napon újabb négy Galileo-műholdat bocsátottak fel sikeresen az európai Ariane-5 hordozórakétán a Francia Guyanában található európai űrrepülőtérről.

25/07/2018

A mostanra 26 műholdat tartalmazó konstellációval az EU globális navigációs műholdrendszere még pontosabb jelet fog biztosítani egy sor fontos szolgáltatás számára. A Galileo 2016 decembere óta nyújt helymeghatározási és időmérő szolgáltatásokat mintegy 400 millió felhasználó számára. A mai felbocsátás közelebb viszi a konstellációt a 2020-ban elérendő teljes működési kapacitásához (30 műhold). Az akkor elérhető 20cm-es rekordpontossággal a Galileo lesz a világ legpontosabb műholdas navigációs rendszere.
 
A Galileo jelenleg háromféle műholdas navigáción alapuló szolgáltatást nyújt:

  • A nyilvános Galileo-szolgáltatás egy ingyenes helymeghatározási, navigációs és időmeghatározási szolgáltatás, amelyet bárki használhat Galileo-funkcióval rendelkező eszközökkel.
  • A Galileo keresési és mentési szolgáltatása meghatározza egy bekapcsolt helyzetjeladóból érkező vészjelek kiindulási helyét.
  • A Galileo kormányzati ellenőrzésű szolgáltatása biztonsági szempontból érzékeny alkalmazásokat foglal magában, például katonai műveletek céljára a hatóságok részére kialakított titkosított szolgáltatást.

Az összes Galileo-műholdat azon gyerekek után nevezik el, akiknek a rajzait a 2011-ben megrendezett Galileo rajzversenyen nyertes képként kiválasztották. A ma útjára indított 4 műholdat a következő gyerekek után nevezték el: Tara Szlovéniából, Samuel Szlovákiából, Anna Finnországból és Ellen Svédországból.

A teljes sajtóközleményt itt olvashatja.

További információk