Magyarországi képviselete

Elsivatagosodási világatlasz: óriási a természeti erőforrásokra nehezedő nyomás

/hungary/file/2018junewad250pixjpg_hu2018junewad250pix.jpg

Elsivatagosodási világatlasz: óriási a természeti erőforrásokra nehezedő nyomás
copyright

A Közös Kutatóközpont, az Európai Bizottság tudományos szolgálata és tudásközpontja a mai napon közzétette az elsivatagosodási világatlasz új kiadását, mely segítheti a döntéshozókat abban, hogy helyi szinten jobb válaszintézkedéseket hozzanak a talajvesztés és a talajromlás problémájára.

21/06/2018

A világatlasz az első olyan kiadvány, mely átfogó, tényeken alapuló értékelést ad közre a világszintű talajromlásról és annak mögöttes okairól. Konkrét példákat mutat be arra vonatkozóan, hogy az emberi tevékenység hogyan vezet állat- és növényfajok kihalásához, illetve hogy miként veszélyezteti az élelmezésbiztonságot, fokozza az éghajlatváltozást, és vezet végső soron oda, hogy az embereknek nagy számban el kell hagyniuk eredeti lakóhelyüket.
A kiadvány legfőbb megállapításai azt mutatják, hogy a népességnövekedés és a fogyasztási szokásainkban bekövetkezett változások minden korábbinál nagyobb nyomást gyakorolnak a Föld természeti erőforrásaira.

  • Ma már a talajromlás a földterületek több mint 75%-át érinti, 2050-re pedig az érintett földterületek aránya meg fogja haladni a 90%-ot.
  • Globális és éves szinten a talajromlás akkora területet érint, mint az Európai Unió fele (4,18 millió km²). A probléma Afrikában és Ázsiában a legsúlyosabb.
  • A talajromlás gazdasági költsége becslések szerint évente több tízmillió eurót tesz ki az Európai Unióban.
  • A talajromlás és az éghajlatváltozás 2050-re hozzávetőleg 10%-kal csökkenti majd a globális terméshozamot. Ez a probléma Indiát, Kínát és Szubszaharai-Afrikát érinti a legsúlyosabban, ahol a talajromlás a felére csökkentheti a terméshozamot.
  • A felgyorsult erdőirtás miatt nehezebb lesz mérsékelni az éghajlatváltozás hatásait.
  • Becslések szerint 2050-re a szűkös talajerőforrásokból eredő problémák miatt akár 700 millió ember is arra kényszerülhet, hogy elhagyja lakóhelyét.

A talajromlás egyik fő oka a mezőgazdasági termelés további bővülése, melynek gátat vethetünk, ha növeljük a meglévő mezőgazdasági területek terméshozamát, növényi alapú étrendre váltunk, fenntartható forrásokból származó állati fehérjét fogyasztunk, és csökkentjük az élelmiszer-pazarlást.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható (angolul)

További információk (angolul)