Magyarországi képviselete

DiscoverEU: idén nyáron 15 000 fiatal utazhatja be Európát – már pályázhatnak a 18 évesek

/hungary/file/2018junediscovereu250jpg_hu2018june_discovereu250.jpg

DiscoverEU: idén nyáron 15 000 fiatal utazhatja be Európát – már pályázhatnak a 18 évesek
copyright

Az utazni vágyó 18 éves fiatalok június 12. déli 12 órától június 26. déli 12 óráig pályázhatnak jegyekre a DiscoverEU kezdeményezés keretében.

12/06/2018

A sikeres jelentkezők lehetőséget kapnak arra, hogy felfedezzék az európai kontinenst, megismerkedjenek Európa sokszínűségével és kulturális gazdagságával, valamint új barátokra leljenek. Az utazás azt is elősegíti, hogy a fiatalokban megerősödjön az európai identitástudat. Azok jelentkezhetnek, akik 1999. július 2. és 2000. július 1. között születtek, uniós ország állampolgárai, és utazásukat idén nyárra tervezik.

A DiscoverEU keretében a fiatalok egyedül vagy többedmagukkal (max. öt fő) utazhatnak, alapesetben vonattal, de különleges esetekben más közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, így például buszt vagy kompot, sőt – kivételes esetekben – repülőgépet is. Mivel 2018 a kulturális örökség európai éve, az utazók számos, Európa-szerte megrendezésre kerülő rendezvényen is részt vehetnek majd.

A jelentkezőknek meg kell adniuk néhány személyes adatot magukról, illetve pár részletet a tervezett utazásukról. Öt kvízkérdésre is válaszolniuk kell a kulturális örökség 2018-as európai évével, az EU ifjúsági kezdeményezéseivel és az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban. Végül felelniük kell arra a kérdésre is, hogy szerintük hány fiatal fog pályázni a DiscoverEU keretében kínált jegyekre. Az Európai Bizottság a válaszok alapján fogja kiválasztani a jelentkezőket. A sikeres pályázóknak 2018. július 9. és szeptember 30. között kell megkezdeniük utazásukat. Legfeljebb 30 napig utazhatnak, és útjuk során legfeljebb 4 külföldi úti célt kereshetnek fel.

Minden egyes tagállam fiataljai számára meghatározott számú utazási igazolvány áll rendelkezésre az adott ország népességének az EU teljes lakosságához viszonyított aránya alapján. Az első jelentkezési időszakban 15 000 fiatal kap lehetőséget a kontinens felfedezésére, ebből várhatóan csaknem 300 magyarországi pályázó. A második, 2018 őszén kezdődő jelentkezési időszak során legalább további 5000 jegyre lehet majd pályázni.

Itt lehet pályázni (Európai Ifjúsági Portál)

További információk