Magyarországi képviselete

Bizottsági javaslat a beporzó rovarok védelmében

/hungary/file/beporz%C3%B3k_hubeporzók

beporzók védelme
Európai Bizottság

A beporzó rovarok körében 10-ből egy faj a kihalás szélére került, a méh- és lepkefajoknak pedig mintegy harmada esetében a populáció csökkenése figyelhető meg.

01/06/2018

Ezért az Európai Bizottság a mai napon javaslatot terjesztett elő annak érdekében, hogy megállítsa és visszaszorítsa a vadon élő beporzó rovarok előfordulásának és sokféleségének hanyatlását. Ez az első ilyen jellegű uniós szintű kezdeményezés a vadon élő beporzó rovarok védelmében.
 
A beporzás létfontosságú természeti folyamat, amely lehetővé teszi, hogy a növények szaporodjanak. Ha csak az Európai Unió területét vesszük alapul, elmondható, hogy a haszonnövény- és vadvirágfajok négyötöde nem tudna szaporodni, ha a rovarok nem poroznák be őket. A beporzásban a rovarok játsszák a főszerepet, közülük is elsősorban a méhek és a zengőlegyek, valamint a pillangók és a lepkék, egyes bogarak és más repülő rovarok. Az EU éves mezőgazdasági termelésének jelentős, közel 15 milliárd euró összértéket képviselő hányada tulajdonítható közvetlenül a beporzó rovarok teljesítményének. Ezek a rovarok nemcsak a termelékenység szempontjából fontosak, ahhoz is nélkülözhetetlenek, hogy változatosan táplálkozhassunk és tápanyagokban gazdag élelmiszereket fogyaszthassunk. Ezért a biológiai sokféleség, a mezőgazdaság és az élelmezésbiztonság érdekében intézkedésekre van szükség.
 
A kezdeményezés keretében meghozni tervezett új intézkedések közé tartozik egy új, a nyomon követést és az adatgyűjtést javítani hivatott mutató kidolgozása, valamint az uniós intézkedések ágazatokon és szakpolitikákon átívelő összehangolásának javítása. A cél az, hogy mérsékelni lehessen a beporzó rovarok előfordulásának és sokféleségének hanyatlása által előidézett társadalmi és gazdasági hatásokat. A ma előterjesztett uniós kezdeményezés hosszú távú, a 2030-ig tartó időszakra szóló célok megvalósítását szolgálja, de egy sor rövid távon, 2020-ig végrehajtandó intézkedést is tartalmaz. 2020 végéig a Bizottság át fogja tekinteni a végrehajtás terén elért előrehaladást, és szükség esetén további intézkedésekre tesz majd javaslatot.
 
A teljes sajtóközlemény itt olvasható (angolul).
 
További információk