Magyarországi képviselete

A Bizottság megoldásokat javasol a digitális gazdaság méltányos adóztatására

/hungary/file/2018marchdigitax250png_hu2018march_digitax250.png

A Bizottság megoldásokat javasol a digitális gazdaság méltányos adóztatására
©

Az Európai Bizottság új adózási szabályokra tett javaslatot annak biztosítása érdekében, hogy a digitális vállalkozások is teljesítsék az adókötelezettségek méltányosan rájuk eső részét.

21/03/2018

A digitális gazdaság szereplői – például a közösségi hálózatok, együttműködési platformok és online tartalomszolgáltatók – jelentős mértékben járulnak hozzá az EU gazdasági növekedéséhez. Ugyanakkor a jelenlegi adószabályokat nem a globális, virtuális, csekély fizikai jelenléttel rendelkező vagy fizikai jelenlét nélküli vállalkozásokra szabták. Jelenleg az EU-ban a digitális vállalkozások tényleges adókulcsa átlagosan mindössze a felét éri el a hagyományos vállalkozások adókulcsának.

A digitális tevékenységek megadóztatása céljából a tagállamok gyors és egyoldalú megoldások kidolgozásán munkálkodnak, pedig csak koordinált megközelítéssel biztosítható, hogy a digitális gazdaság adóztatása méltányos, növekedést elősegítő és fenntartható módon történjen. Ennek érdekében a Bizottság két különböző megoldást javasol, és a jogalkotási javaslatokat elfogadás céljából a Tanács elé, illetve konzultáció céljából az Európai Parlament elé terjeszti.

1. Hosszú távú megoldás: A digitális gazdaság nyereségére vonatkozó társasági adószabályok közös reformja

Az első javaslat célja a társasági adóra vonatkozó szabályok reformja annak érdekében, hogy a tagállamok megadóztathassák a területükön képződő nyereséget, még akkor is, ha a vállalkozás ott nincs fizikailag jelen. A javaslat értelmében egy digitális platformról akkor mondható el, hogy adóköteles „digitális jelenléttel” rendelkezik egy tagállamban, ha éves bevételei az adott országban túllépik a 7 millió eurós küszöböt, vagy 100 ezernél több felhasználóval rendelkezik a tagállamban, vagy pedig egy adóévben 3000-nél több, digitális szolgáltatásokra vonatkozó üzleti szerződést létesít üzleti felhasználókkal. Az új rendszer tehát valódi kapcsolatot biztosít a digitális nyereség képződésének és megadóztatásának helye között.

2. Ideiglenes javaslat: A digitális tevékenységekből származó bevételek egyes kategóriáira kivetett adó

A második javaslat célja, hogy azok a digitális tevékenységek, amelyek jelenleg teljes mértékben kiesnek az adók hatálya alól az EU-ban, azonnali bevételeket kezdjenek termelni a tagállamok számára. Ez a rendszer csak ideiglenes intézkedésként lesz alkalmazandó, amíg végrehajtásra nem kerül az átfogó reform. Az adót az olyan digitális tevékenységekből származó bevételekre kell majd alkalmazni, amelyek esetében a felhasználók jelentős szerepet játszanak az értékteremtésben, így például az online hirdetőfelületek értékesítéséből, a felhasználók által nyújtott információkból előállított adatok értékesítéséből, valamint bizonyos digitális közvetítő tevékenységekből származó bevételekre. Az adóbevételeket a felhasználók tartózkodási helye szerinti tagállam szedné be, és az adót csak azokra a vállalatokra kell majd alkalmazni, amelyeknek a világszintű éves összbevétele legalább 750 millió eurót, az uniós bevétele pedig legalább 50 millió eurót tesz ki. A tagállamok számára évente körülbelül 5 milliárd euró összegű bevétel keletkezhetne 3%-os adókulcs alkalmazása esetén.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

További információk (angolul)