Magyarországi képviselete

Juncker-terv: Több mint 60 millió euró innovatív magyar kis- és középvállalatoknak

/hungary/file/investeulogo250x165png-3_huinvesteu_logo250x165.png

Juncker-terv: Több mint 60 millió euró innovatív magyar kis- és középvállalatoknak
©

Az Európai Befektetési Alap és az Erste Bank Hungary garanciamegállapodásával 67 millió euró (több mint 20 milliárd forint) értékben juthatnak kedvező finanszírozási forráshoz innovatív magyar kis- és középvállalkozások.

22/02/2018

A Juncker-tervként emlegetett Európai Beruházási Terv keretében aláírták az első, csak Magyarországra szóló InnovFin keretmegállapodást, amelynek nyomán az Erste Bank Hungary mintegy 350 innovatív kis- és középvállalatnak biztosíthat kedvezőbb feltételekkel hiteleket, illetve lízingmegállapodásokat. Az InnovFin az Európai Beruházási Bank Csoport (az Európai Beruházási Bank és az Európai Beruházási Alap), valamint az Európai Bizottság közös programja, célja az innovatív cégek finanszírozása.

Az Európai Beruházási Terv központi eleme az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA). Az alap két részre tagozódik, az egyik az európai jelentőségű infrastruktúrafejlesztések finanszírozására szolgál, a másik a kis- és középvállalkozásoknak szól. Ez utóbbinak is két része van. Az egyik a COSME (Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises), amely a versenyképes kis- és közép-vállalkozásokat támogatja. A második pedig az InnovFin, amely az innovatív társaságoknak szól a Horizont 2020 európai kutatási keretprogram részeként.

Pier Luigi Gilibert, az Európai Beruházási Alap vezérigazgatója a megállapodás ünnepélyes aláírási ceremóniáján, Budapesten a következőket mondta: „Örömünkre szolgál, hogy megköthetjük az első olyan InnovFin garanciamegállapodást, amellyel kifejezetten magyarországi kkv-kat támogathatunk. Az Erste Bank Hungary a legnagyobb magyarországi bankok egyike, tevékenységei között komoly szerepet kap a kkv-k hitelezése. Az újonnan megkötött megállapodás elősegíti, hogy a bank kedvezőbb feltételeket kínálva fokozza tevékenységét a kkv-k innováció-finanszírozásában.”

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa így nyilatkozott: „A magyar gazdaság gerincét a kis- és középvállalatok adják. A korábbinál jobb hozzáférést kell számukra biztosítani megfizethető, hosszú távú hitelekhez annak érdekében, hogy növekedni tudjanak, bővítsék uniós országokba irányuló exporttevékenységüket, és új munkahelyeket teremtsenek az országban. A mai napon megkötött megállapodás fontos lépést jelent ezen az úton, ám emellett számos más magyarországi vállalkozás számára nyílhatnak meg hasonló kedvezmények. Ezért arra biztatom a kis- és középvállalatokat, hogy pályázzanak az Európai Beruházási Terv keretében elérhető támogatásokra.”

A megállapodás megkötésével kapcsolatban Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója azt mondta: „Az Erste mindig is élen járt Magyarország nemzetközi pénzügyi kapcsolatainak kiszélesítésében és biztonságos forrásbevonási hátterének kialakításában. Vállalati szegmensünk örömmel fogadja az új portfólió-garanciát. Üzleti célkitűzéseinkkel összhangban folyamatosan azon dolgozunk, hogy irányt mutassunk az innovatív kis- és közepes vállalatok finanszírozása terén. Mindenki bankjává kívánunk válni, hiszünk ügyfeleinkben, ennek megfelelően szoros és erős kapcsolatot építünk ki velük.”

Győr Tamás, az Erste Bank Hungary vállalati üzletfejlesztési vezetője hozzátette: „A kkv-hitelezési piac elmúlt években tapasztalt gyors ütemű növekedését követően idén is arra számítunk, hogy hitelállományunk a piaci átlagot meghaladó mértékben bővül. A kereslet leginkább a beruházási hiteleknél és a kapcsolódó működőtőke-finanszírozásnál jelentős. A most megkötött garanciamegállapodás lehetőséget kínál számunkra, hogy előnyös hitellehetőségek szélesebb tárházával segítsük elő kkv-partnereink növekedését.”

Az Európai Beruházási Alap (European Investment Fund)

Az Európai Beruházási Alap (EIF) az Európai Beruházási Bank Csoport részeként működik. Elsődleges feladata európai mikrovállalkozások, valamint kis- és közepes vállalatok támogatása, finanszírozási lehetőségeik bővítésének segítségével. Az EIF kifejezetten a szóban forgó piaci szegmens számára létrehozott kockázati és növekedési tőkéhez, valamint garanciatermékekhez és mikrohitelezési eszközökhöz kínál hozzáférést. Az EIF az Európai Unió célkitűzéseinek megvalósulását segíti elő az innováció, a kutatás-fejlesztés, a vállalkozásfejlesztés, a növekedés és a munkahelyteremtés terén. További információk az EIF által az ESBA keretében végzett tevékenységéről itt találhatók.

Az Erste Bank Hungary

Az Erste Bank Hungary 1997 óta tagja az osztrák Erste Csoportnak, amely az első osztrák takarékpénztárként 1819-ben jött létre. Azóta a nemzetközi Erste Csoport Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatójává vált. Az Erste Bank Hungary ügyfeleit 115 fiókján, valamint 400 saját és közel 800 partner bankjegykiadó automatáján keresztül szolgálja ki. Leányvállalatai által az Erste Bank Hungary Zrt. a pénzügyi szolgáltatások teljes skáláját lefedi. Ügyfélszám, fiók- és ATM-szám alapján pedig a magyar bankpiac három legnagyobb szereplője közé tartozik.

A Juncker-terv

Az Európai Beruházási Terv feladata a beruházások előtt álló akadályok lebontása, a figyelemfelkeltés és technikai segítség különféle beruházási projektek számára, valamint annak biztosítása, hogy az új és a meglévő finanszírozási forrásokat körültekintően használják fel.

Az Európai Stratégiai Beruházási Alap, az ESBA keretében eddig finanszírozásra jóváhagyott projektek és megállapodások a várakozások szerint több mint 264 milliárd euró beruházást generálnak az EU 28 tagállamában, és ezáltal 589 ezer kis- és középvállalatot támogatnak. E sikerekre alapozva 2016. szeptember 14-én az Európai Bizottság javaslatot tett a Juncker-terv kibővítésére, amely a kezdeményezés erőforrásainak bővítését, határidejének meghosszabbítását, valamint továbbfejlesztését célozta. Az Európai Parlament és az Európai Unió tagállamai 2017. decemberében elfogadták az „ESBA 2.0" szabályrendszert. Az ESBA legfrissebb eredményei országonkénti és szektorok szerinti bontásban itt elérhetők.

Az InnovFin

Az InnovFin kkv-garanciakeret a Horizont 2020, az Európai Unió Kutatási és Innovációs Keretprogramja részeként létrehozott EU InnovFin Finance for Innovators elnevezésű, az innovációban élenjáró társaságok finanszírozására hivatott kezdeményezés keretében jött létre. A kezdeményezés 25 ezer és 7,5 millió euró közti finanszírozáshoz nyújt garanciát és viszontgaranciát annak érdekében, hogy javuljanak a legfeljebb 499 főt foglalkoztató innovatív kis- és középvállalatok hitelhez jutásának feltételei. A kezdeményezést az EIF kezeli, a finanszírozási lehetőségeket pedig pénzügyi közvetítők – bankok és egyéb pénzintézetek – biztosítják az EU tagállamaiban és társult országokban. Ennek keretében az Európai Unió és az EIF garanciát nyújt a pénzügyi szolgáltatók számára a kezdeményezés keretében folyósított hitelfinanszírozáson esetlegesen elszenvedett veszteség egy részére.