Magyarországi képviselete

A 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó magyarországi városok közül Debrecen, Győr és Veszprém jutott tovább az előválogatáson

/hungary/file/2018febrecoc2023x250png_hu2018febrecoc2023x250.png

A 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó magyarországi városok közül Debrecen, Győr és Veszprém jutott tovább az előválogatáson
©

Debrecen, Győr és Veszprém jutott tovább a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa címért folytatott verseny magyarországi előválogatásán. Az erről szóló ajánlást a versenyben részt vevő hét magyar város pályázatát elbíráló független szakértői testület fogalmazta meg háromnapos budapesti munkaértekezletének végén.

15/02/2018

Az előválogatáson sikeresen továbbjutó települések komoly kulturális, gazdasági és társadalmi előnyökre számíthatnak, ha pályázatuk olyan hosszabb távú fejlesztési stratégiába illeszkedik, melyben súlyponti szerep jut a kultúrának.A következő hetekben teszik közzé a független szakértői testület részletes értékelését mind a hét város pályázatáról.

Azt követően, hogy a szakértői testület mai ajánlását megerősítik az illetékes magyar hatóságok, az érintett városoknak kora őszig ki kell egészíteniük pályázatukat. 2018 végén a testület ismét összeül majd Budapesten, és ajánlást ad ki arról, melyik magyarországi város legyen Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban.

A kezdeményezés történetében 2023 lesz a második év, amikor Magyarország adja Európa Kulturális Fővárosát. Erre első alkalommal 2010-ben került sor – akkor Pécs nyerte el a címet.

Idén Leeuwardenicon-ext-europa (Hollandia) és Vallettaicon-ext-europa (Málta), jövőre pedig Matera (Olaszország) és Plovdiv (Bulgária) lesz Európa Kulturális Fővárosa. A címen 2020-ban Rijeka (Horvátország) és Galway (Írország), 2021-ben Elefszína (Görögország), Temesvár (Románia) és Újvidék (a címre uniós tagjelölt országként pályázó Szerbia második legnagyobb városa), míg 2022-ben Kaunas (Litvánia) és Esch-sur-Alzette (Luxemburg) osztozik majd.

Háttér-információk

Magyarország 2017 februárjában intézett pályázati felhívást a kezdeményezés iránt érdeklődő városokhoz. A felhívásra válaszul hét város – Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém – nyújtott be pályázatot.

A benyújtott pályázatokat egy független szakértőkből álló, 12 tagú testület tekintette át. A szakértők közül tízet az Európai Unió intézményei és szervei, kettőt pedig az illetékes magyar hatóságok jelöltek a testületbe.

Az uniós intézmények és szervek az alábbi személyeket nevezték ki a testület tagjaivá:

  • Az Európai Bizottság által kinevezett szakértők: Beatriz Garcia (Spanyolország) – a Liverpooli Egyetem tudományos munkatársa, aki komoly szaktudással rendelkezik a kulturális és sportesemények hatásának mérése terén; Jiří Suchánek (Cseh Köztársaság) – a „Plzeň (Pilzen)– Európa 2015. évi Kulturális Fővárosa” projekt volt igazgatója, aki szakértőnek számít nagyszabású kulturális rendezvények megszervezésében; Suzana Žilič Fišer (Szlovénia) – egyetemi oktató, a Maribori Egyetem Médiakommunikáció Tanszékének vezetője, a „Maribor – Európa 2012. évi Kulturális Fővárosa” projekt volt főigazgatója.
  • A Tanács által kinevezett szakértők: Ulrich Fuchs (Németország/Franciaország) – a „Linz – Európa 2009. évi Kulturális Fővárosa” és a „Marseille-Provence – Európa 2013. évi Kulturális Fővárosa” projektek volt művészeti igazgatóhelyettese és programigazgatója; Aiva Rozenberga (Lettország) – a Lett Intézet igazgatója és a „Riga – Európa 2014. évi Kulturális Fővárosa” projekt volt programigazgatója; Pauli Sivonen (Finnország) – a Serlachius Múzeum igazgatója.
  • Az Európai Parlament által kinevezett szakértők: Sylvia Amann (Ausztria) – város-, régió- és vidékfejlesztési, kulturális és kreatív gazdasággal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó szakértő; Cristina Farinha (Portugália) – nemzeti kulturális stratégiák kidolgozásával és a kreatív ágazatok fejlesztésével foglalkozó szakértő; Agnieszka Wlazeł (Lengyelország) – közönségépítő szakértő, művészeti fesztiválok volt vezérigazgatója és művészeti vezetője.
  • A Régiók Bizottsága által kinevezett szakértő: Alain Hutchinson (Belgium): Brüsszel fővárosi régió európai és nemzetközi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős kormánybiztosa és Saint Gilles brüsszeli kerület oktatásügyért felelős alpolgármestere.

A magyar hatóságok által kinevezett tagok pedig Káel Csaba rendező, a Művészetek Palotája vezérigazgatója, valamint Fejérdy Tamás építész- és műemlékvédelmi szakmérnök, az ICOMOS (az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete) Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke.

Az Európa Kulturális Fővárosának kijelölésére szolgáló jelenlegi rendszerben a kiválasztás két fordulóban zajlik: először előválogatásra kerül sor, majd – hozzávetőleg 9 hónappal később – az első fordulón sikeresen továbbjutó pályázók közül a bírálók kiválasztják azt a várost, melynek odaítélik a címet. A kiválasztott várost hivatalosan az érintett tagállam jelöli ki az Európa Kulturális Fővárosa cím viselésére.

Az 1985-ben indult kezdeményezés, melynek létrejötte Melina Mercourinak, Görögország akkori kulturális miniszterének a nevéhez fűződik, az elmúlt évtizedek alatt óriási népszerűségre tett szert Unió-szerte, és az egyik legnagyobb ívű és legismertebb európai kulturális projektté nőtte ki magát. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet Európa kulturális sokszínűségére, valamint az európai kultúrák közös jellemzőire, és elősegítse, hogy a kultúra hozzájáruljon a városok hosszú távú fejlődéséhez.

Az „Európa Kulturális Fővárosa” kezdeményezés a kulturális örökség európai évéhez is hozzájárul, melyet 2018-ban ünneplünk, hiszen – az európai évhez hasonlóan – Európa kiemelkedő művészeti eredményeit, hagyományait és értékeit állítja reflektorfénybe. Mind az „Európa Kulturális Fővárosa” kezdeményezés, mind a kulturális örökség európai éve egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy védelmezzük és előmozdítsuk Európa kulturális sokszínűségét, felhívjuk a figyelmet közös értékeinkre, és elősegítsük, hogy a kultúra még nagyobb mértékben hozzájáruljon az európai társadalmi és gazdasági fejlődéshez.

További információk

Az „Európa Kulturális Fővárosa” kezdeményezést ismertető webhely

Az „Európa Kulturális Fővárosa” kezdeményezést ismertető tájékoztató kiadvány

Európai Bizottság: Kultúra

A Kreatív Európa keretprogram a Facebookon

A Kreatív Európa keretprogram a Twitteren