Magyarországi képviselete

Nyugat-Balkán stratégia: új uniós kezdeményezések és célzott támogatás a térség részére

/hungary/file/2018febrwest-balkan250jpg_hu2018febr_west-balkan250.jpg

Nyugat-Balkán stratégia: új uniós kezdeményezések és célzott támogatás a térség részére
©

Az Európai Bizottság ma elfogadta a „Hiteles bővítési perspektíva a Nyugat-Balkánra vonatkozóan és fokozott uniós szerepvállalás a Nyugat-Balkánnal” elnevezésű stratégiáját.

06/02/2018

A stratégia megerősíti, hogy a térség európai jövője a közös értékeken alapuló stabil, erős és egységes Európába való geostratégiai befektetést jelent. A stratégia meghatározza a közös megerősített együttműködés prioritásait és területeit, és a Nyugat-Balkán előtt álló konkrét kihívásokkal foglalkozik, különösen ami az alapvető reformok és a jószomszédi kapcsolatok szükségességét illeti.

A Nyugat-Balkánnak az uniós tagsági kritériumok teljesítése érdekében és saját érdekében is átfogó reformokat kell végrehajtania kulcsfontosságú területeken. Jelentősen meg kell erősíteni a jogállamiságot, az alapjogokat és a kormányzást. Az igazságügyi reform, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem, valamint a közigazgatási reform terén eredményeket kell felmutatni, és jelentősen meg kell erősíteni a demokratikus intézmények működését. A gazdasági reformokat szigorúan végre kell hajtani. Valamennyi országnak egyértelműen el kell magát köteleznie a múlt örökségének azáltal történő felszámolása mellett, hogy jóval az Unióhoz való csatlakozásuk előtt megbékélést érnek el és megoldják az egymás közötti határvitákat és egyéb nyitott kérdéseket.

A Nyugat-Balkán valamennyi országának lehetősége van arra, hogy előrehaladjon az uniós csatlakozáshoz vezető útján, de az előrehaladás dinamikáját minden egyes nyugat-balkáni ország esetében a saját érdemek és azok elérésének üteme határozza meg. A stratégia kifejti, hogy Montenegrónak és Szerbiának milyen lépéseket kell megtenniük a csatlakozás 2025-ig való megvalósításához; bár a többi ország utolérheti őket, jelenleg ez az a két ország, amelyekkel a csatlakozási tárgyalások már folyamatban vannak. E perspektíva végső soron a szilárd politikai akarattól, a valódi és tartós reformok végrehajtásától és a szomszédokkal fennálló viták végleges rendezésétől függ.

A Bizottság kiemelt kezdeményezéseket is meghatározott hat területen (jogállamiság, biztonság és migráció, társadalmi-gazdasági fejlődés, közlekedési és energetikai összekapcsoltság, digitális menetrend, megbékélés és jószomszédi kapcsolatok), amelyek erősítik az együttműködést és a Nyugat-Balkán átalakulási folyamatához nyújtott támogatást.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

További információk