Magyarországi képviselete

Strasbourgi osztálykirándulást és erdélyi utat nyertek a középiskolai EU-s vetélkedő helyezettjei

/hungary/file/2017dec4foreurope250x165png_hu2017dec4foreurope_250x165.png

Strasbourgi osztálykirándulást és erdélyi utat nyertek a középiskolai EU-s vetélkedő helyezettjei
©

Debreceni, pápai és zalaegerszegi diákok végeztek a dobogón a „Four for Europe” elnevezésű, az Európai Unióról szóló országos középiskolai verseny kecskeméti döntőjén.

20/12/2017

Az immár hagyományos „Four for Europe” (négyen Európáért) című középiskolai versenyen idén is négy fős diákcsapatok mérhették össze az Európai Unióval kapcsolatos tudásukat. A vetélkedőre regisztrált többszáz csapatnak először egy online fordulóban kellett feladatokat megoldania, majd az adott régió tíz legjobb csapata jutott a területi döntőkbe.

A hét regionális forduló győztese és a négy legjobb második helyen végzett kapott meghívást az országos döntőre.

A december 8-ai, kecskeméti országos döntőt végül a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium csapata nyerte meg. A négy diák fődíjként az Euroscola-program keretében egy strasbourgi tanulmányutat nyert az egész osztályának az Európai Parlamentbe.

A második helyen a pápai Türr István Gimnázium és Kollégium csapata végzett, a harmadikok pedig a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai lettek. Ők, valamint a negyedik helyezett budapesti Bornemisza Péter Gimnázium csapata az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete által felajánlott díjként a tíz éve EU-tag Romániába, Erdélybe látogathatnak el.

A „Four for Europe” versenyt a magyarországi Europe Direct Hálózat, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája szervezte.

A döntőről készült videót itt lehet megtekinteni.

Szegedi középiskolások nyertek videóversenyen
Ugyanezen intézmények a közelmúltban szervezték meg a „Fedezd fel Európát!” elnevezésű versenyt is, amelyen a középiskolások rövid, saját készítésű videóban mutatták be az Európai Unió szerepét településük fejlődésében. A résztvevő csapatok között a nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium nyerte a fődíjat, a strasbourgi Euroscola-osztálykirándulást. A győztes videó itt tekinthető meg.