Magyarországi képviselete

Jean-Claude Juncker elnök találkozott a V4-ek vezetőivel és Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel

/hungary/file/20171215juncker-orban250xjpg_hu20171215juncker-orban250x.jpg

Jean-Claude Juncker elnök találkozott a V4-ek vezetőivel és Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel
©

Mindössze két hónappal októberben lezajlott első találkozójukat követően Juncker elnök ismét megbeszéléseket folytatott a visegrádi országok vezetőivel és Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel.

14/12/2017

A találkozóra az Európai Tanács december 14-i ülését megelőzően került sor. A résztvevők újólag megerősítették: mindnyájan eltökéltek a tekintetben, hogy együttes erővel keressenek megoldásokat a közös kihívásokra.

A megbeszélések során kiemelt figyelmet kapott a migráció témája, azon belül is az afrikai stabilitással és az irreguláris migráció okainak kezelésével foglalkozó szükséghelyzeti alap. Az Európai Tanács októberi ülésén az uniós tagállamok egyhangúlag megállapodtak arról, hogy növelik a forráshiánnyal küzdő szükséghelyzeti alapnak juttatott hozzájárulásaikat, és a V4-országok a mai napon beváltották ígéreteiket: bejelentették, hogy további 35 millió euróval járulnak hozzá az alap Észak-Afrika támogatását célzó forrásaihoz. Ez egyértelműen azt jelzi, hogy szolidaritást és elkötelezettséget tanúsítanak azok iránt az erőfeszítések iránt, melyeket az EU a határain kívül tesz a migráció kiváltó okainak kezelése és felszámolása érdekében. Mai nyilatkozatában Juncker elnök kiemelte: „Azt szeretném, hogy a visegrádi országok és a Bizottság közötti együttműködés a lehető legszorosabb legyen. Örömmel tölt el a mai napon, hogy vannak eredmények. A V4-országok tettre szánták el magukat, ami annak a bizonyítéka, hogy a visegrádi országok is elkötelezettek az Olaszországgal és másokkal kapcsolatos szolidaritásvállalás mellett.”

A szükséghelyzeti alap Észak-Afrika támogatását célzó forrásai már eddig is több mint 14 ezer, kiszolgáltatott helyzetben lévő migránsnak segítettek abban, hogy önként hazatérjenek Líbiából a származási országukba. Ez a szám 2017 végére várhatóan 18 ezerre emelkedik. Az alap ezenfelül 20 ezernél is több migránsnak biztosított orvosi segítséget és közvetlen támogatást idegenrendészeti fogdákban és más létesítményekben. A Szükséghelyzeti Alap Afrikaért, valamint a V4-ek által az alapba befizetett hozzájárulások egyik elemét képezik annak a közös európai erőfeszítésnek, mely az európai partok felé irányuló irreguláris migráció problémájára hivatott megoldást találni. A Bizottság a múlt héten politikai ütemtervet terjesztett elő annak érdekében, hogy 2018 júniusára átfogó megállapodás jöjjön létre a fenntartható migrációs politika megvalósításának módjáról. A Bizottság az ütemtervvel járult hozzá az Európai Tanács ma esti üléséhez, melynek során a tagállamok állam- és kormányfői meg fogják vitatni a témát.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható angolul.

További információk