Magyarországi képviselete

Bizottsági cselekvési terv bolygónk jövőjéért

/hungary/file/2017decplanetfuturepng_hu2017dec_planet_future.png

Bizottsági cselekvési terv bolygónk jövőjéért
©

Két évvel azután, hogy megszületett a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény, a mai napon Párizsban megrendezésre került a „One Planet Summit” éghajlatvédelmi csúcstalálkozó.

12/12/2017

A rendezvényen, melynek a francia elnök, Emmanuel Macron volt a házigazdája, a Bizottság egy sor kezdeményezést indított útnak abból a célból, hogy előmozdítsa a korszerű és környezetkímélő gazdaságra történő átállást. A most előterjesztett cselekvési terv is arról tanúskodik, hogy az EU élen jár az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A bolygónk fenntartható jövőjét szolgáló cselekvési terv 10 kezdeményezést vázol fel, melyek az elképzelések szerint nagymértékben elő fogják mozdítani a korszerű gazdasági termelés és a társadalmi méltányosság térnyerését. A 10 kezdeményezés illeszkedik a Jean-Claude Juncker által vezetett Bizottság munkaprogramjába, melynek irányát az ún. 10 politikai prioritás jelöli ki.

Az EU jó példával jár elől: kedvező környezetet és megfelelő feltételeket teremt ahhoz, hogy az összes kulcsfontosságú ágazatban növekedjenek az innovációt és a modernizációt szolgáló köz- és magánberuházások, a korszerű és környezetkímélő gazdasági termelésre történő átállás során pedig figyelembe veszi a tagállamok energia- és gazdaságszerkezetének különbségeit. Az uniós energia- és éghajlat-politikai szabályozás aktualizálásán és szigorításán túlmenően az EU olyan intézkedések kidolgozására törekszik, melyek segítik a beruházásösztönzést és a munkahelyteremtést, helyzetbe hozzák és megújítják az ipart, egyúttal viszont azt is biztosítják, hogy a folyamatnak egyetlen polgár, munkavállaló, illetve régió se legyen a vesztese.

A cselekvési terv az alábbi 10 kezdeményezést vázolja fel a korszerű és környezetkímélő gazdaságra történő átállás előmozdítása érdekében (a linkek angol nyelvű oldalakra vezetnek):

  1. A pénzügyi szektor az éghajlatvédelem szolgálatában

  2. Külső beruházási terv: lehetőségek az afrikai és a szomszédos országok számára

  3. Városfejlesztési beruházások támogatása Európában

  4. Tiszta energia az európai szigeteken lakó közösségek számára

  5. Strukturális támogatás a magas szén-dioxid-kibocsátású termelést, illetve a szénbányászatot folytató régiók számára

  6. Ifjúsági éghajlatvédelmi kezdeményezések

  7. Az „Intelligens finanszírozás – intelligens épületek” kezdeményezést szolgáló beruházási keret

  8. Az épületek energiahatékonyságát szolgáló beruházásokra vonatkozó uniós szabálykönyv

  9. Beruházás tiszta ipari technológiákba

  10. Tiszta, versenyképes és összekapcsolt mobilitás

A teljes sajtóközlemény itt olvasható (angolul).