Magyarországi képviselete

Küszöbön 2018, a kulturális örökség európai éve

/hungary/file/2017deckultorokseg250xpng_hu2017dec_kultorokseg250x.png

Küszöbön 2018, a kulturális örökség európai éve
©

Ma és holnap ad otthont Milánó az Európai Kulturális Fórum nevű rendezvénynek, ahol ünnepélyes keretek között kezdetét veszi a kulturális örökség európai évének rendezvénysorozata. Az esemény keretében Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős biztos ma hivatalosan megnyitotta a kulturális örökség évét.

07/12/2017

A kulturális örökség európai éve a reflektorfényt Európa gazdag kulturális örökségére irányítja, melynek régészeti lelőhelyek és kortárs építészeti műemlékek, középkori várak és képzőművészeti alkotások éppúgy a részét képezik, mint a néphagyományok. A kulturális örökség kulcsfontosságú szerepet játszik a közös európai emlékezet és identitástudat formálásában és Európa jövőjének építésében. Ezenfelül elősegíti a növekedést, munkahelyeket teremt, és központi szerepet tölt be Európa külkapcsolatainak alakításában. Az EU-ban 7,8 millió munkahely kapcsolódik közvetve az örökséghez (például a turizmus terén), a kulturális örökség ágazata pedig több mint 300 000 embert foglalkoztat. Kontinensünkön található 453 bejegyzett világörökségi helyszín, azaz az UNESCO listáján szereplő helyszínek csaknem fele.

A kulturális örökség európai éve a kulturális örökség szociális és gazdasági jelentőségére hivatott felhívni a figyelmet. Európa-szerte több ezer kezdeményezésre és rendezvényre kerül sor, melyek a lehető legszélesebb közönséget szeretnék megszólítani, különösen a gyerekeket és a fiatalokat, a helyi közösségeket és azokat az embereket, akik ritkán kerülnek kapcsolatba a kultúrával. Az uniós tagállamokban, régiókban és településeken megvalósuló projekteket és kezdeményezéseket az EU által finanszírozott transznacionális projektek egészítik ki.

Egy ma közzétett Eurobarométer felmérés szerint 10 európaiból 8 úgy gondolja, hogy a kulturális örökség nemcsak személy szerint neki, hanem a településének, régiójának, hazájának és az Unió egészének is fontos. A magyarországi válaszadók körében is hasonló ez az arány: 76%-uk tekinti a kulturális örökséget fontosnak a saját maga, és 86%-uk Magyarország szempontjából. Az uniós válaszadók nagy többsége (82%-a) büszke régiójának, illetve hazájának kulturális örökségére, és több mint kétharmadukat (70%-ukat) más európai országok kulturális öröksége kapcsán is büszkeség tölti el. A magyarok körében is hasonlóak (85%, illetve 69%) ezek az arányok. A felmérés tanúsága szerint az európaiak több mint 70%-a – a magyar válaszadóknak pedig 74%-a – azzal is egyetért, hogy a kulturális örökség javíthatja az életminőséget. A felmérés azt is kimutatta, hogy az uniós polgárok 88%-a (a magyaroknak pedig 85%-a) szerint jó lenne, ha a diákok tanulnának a kulturális örökségről az iskolákban. Az európaiak háromnegyede (74%-a) úgy véli, hogy több erőforrást kellene fordítani Európa kulturális örökségének védelmére. A magyar válaszadók pontosan ugyanilyen arányban vélekednek így.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

További információk