Magyarországi képviselete

Az egészségügy helyzete az EU-ban és Magyarországon

/hungary/file/2017novhealthpng_hu2017nov_health.png

Az egészségügy helyzete az EU-ban és Magyarországon
©

Csak az egészségügyi rendszerek újragondolásával biztosítható azok működőképessége és az ellátás betegközpontúsága – ez a következtetés szűrhető le a Bizottság által közzétett 28 országspecifikus egészségügyi elemzésből és az azokat kísérő jelentésből.

23/11/2017

Az országspecifikus jelentések mélyreható elemzést adnak közre a tagállamok egészségügyi rendszereiről, áttekintik a lakosság egészségi állapotát és a fontosabb kockázati tényezőket, továbbá megvizsgálják a tagállami egészségügyi rendszer hatékonyságát, hozzáférhetőségét és rugalmasságát.

Az országspecifikus egészségügyi elemzések a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) és az Egészségügyi Rendszerek és Politikák Európai Megfigyelőközpontjával együttműködésben készültek. A lakosság egészségi állapotával és számos fontos kockázati tényezővel foglalkoznak, emellett pedig megvizsgálják az egészségügyi rendszer hatékonyságát, hozzáférhetőségét és rugalmasságát minden uniós országban. A jelentésekből egyúttal fény derül azokra a területekre is, amelyeken az Európai Bizottság ösztönözheti az egymástól való tanulást és a tapasztalatcserét.

A Magyarországra vonatkozó elemzés megállapítja, hogy noha 2000 és 2015 között csaknem négy évvel emelkedett a várható élettartam, a 75,7 éves jelenlegi érték még mindig öt évvel alacsonyabb az uniós átlagnál. A magyar egészségügyi rendszer továbbra is erősen kórházközpontú, amint azt a kórházi ápolási idők és az elkerülhető kórházi kezelések uniós átlagot meghaladó aránya mutatják. A magyarországi egészségügyre és annak finanszírozására vonatkozó részletes megállapítások az egészségügyi országprofilban találhatók.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.
 
További információk