Magyarországi képviselete

Az Európai Bizottság kiáll a nők jogai mellett

/hungary/file/womensrightsjpg_huwomensrights.jpg

Az Európai Bizottság kiáll a nők jogai mellett
Cartoon by Pierre Kroll

A Bizottság bejelentette, hogy konkrét intézkedéseket hoz a nemek közötti bérszakadék megszüntetése érdekében, közzétette a nemek közötti egyenlőség témájában készült új Eurobarométer felmérés eredményeit, valamint „A nők jogai nyugtalan időkben” című Alapjogi Kollokviumot rendezett.

20/11/2017

November 20-21-én tartják Brüsszelben az Alapjogi Kollokvium elnevezésű rendezvényt, melyet a Bizottság minden évben megrendez. Az idei rendezvényen, mely „A nők jogai nyugtalan időkben” címet viseli, politikusok, kutatók, újságírók, aktivisták, valamint nem kormányzati szervezetek, az üzleti élet és nemzetközi szervezetek képviselői azt vitatják meg, miként lehetne a legjobban előmozdítani és védelmezni a nők jogait az EU-ban. A kétnapos kollokvium központi témái között egyebek mellett a szexuális zaklatás, a nők elleni erőszak, a nemek közötti bérszakadék, valamint a munka és a magánélet közötti egyensúly kérdésköre szerepel.

A Bizottság a mai napon azt is bejelentette, hogy konkrét intézkedéseket hoz a nemek közötti bérszakadék megszüntetése érdekében. Az erről szóló cselekvési tervet hivatali idejének végéig, azaz 2019-ig meg kívánja valósítani. Európában a nők napjainkban még mindig 16,3%-kal kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Magyarországon a bérkülönbség valamivel kisebb: 14%.

Ugyancsak a mai napon tette közzé a Bizottság a nemek közötti egyenlőség témájában készült új Eurobarométer felmérés eredményét. Ez azt mutatja, hogy a tagállamokban még nem valósult meg a nemek közötti egyenlőség, sőt, továbbra is szakadék tátong a célok és a valóság között. A felmérésből többek között kiderül, hogy:

  • Az európaiak többsége (mintegy 90%-a) a nemek közötti egyenlőség előmozdítását nemcsak a társadalom és a gazdaság, hanem a saját szempontjából nézve is fontosnak tartja.
  • Az európai polgárok több mint fele (54%) úgy gondolja, hogy több nőnek kellene politikai döntéshozatali pozícióban lennie. A magyar válaszadók esetében is ez a többség (57%) véleménye.
  • A válaszadók többsége (73%) szerint a nők még mindig több időt töltenek házimunkával és gondozási tevékenységekkel, mint a férfiak. A magyar válaszadók körében ez az arány még magasabb, 82%-uk vélekedik így.
  • Az európai polgároknak átlagosan 43%-a (Magyarországon a válaszadók 79%-a) ért egyet azzal az állítással, hogy a férfiak legfontosabb feladata a pénzkeresés, és 44%-uk (Magyarországon a 78%-uk) azzal, hogy a nők legfontosabb feladata gondját viselni a családi otthonnak és a családtagoknak.
  • Az európaiak 69%-a véli úgy, hogy a nők kevesebbet keresnek, mint a férfiak, és 64%-uk támogatja a fizetések átláthatóságát annak érdekében, hogy a helyzet megváltozzon. A magyar válaszadók esetében ezek az arányszámok megegyeznek az uniós átlaggal. Összességében az uniós polgárok 90%-a (a magyar válaszadóknak pedig 84%-a) elfogadhatatlannak tartja, hogy a nők kevesebbet keresnek, mint a férfiak.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.
 
További információk