Magyarországi képviselete

Szociális csúcstalálkozó: Göteborgban kihirdették a szociális jogok európai pillerét

/hungary/file/20171117szocialisjogok250xpng_hu20171117_szocialis_jogok250x.png

Szociális csúcstalálkozó: Göteborgban kihirdették a szociális jogok európai pillerét
©

Az Európai Unió vezetői a mai napon a tisztességes munkafeltételekről és a növekedésről szóló göteborgi szociális csúcstalálkozón ünnepélyesen kihirdették a szociális jogok európai pillérét.

17/11/2017

20 év óta első alkalommal szociális csúcstalálkozót tartottak ma az EU vezetői. A Svédországban, Göteborgban megtartott eseményen az uniós intézmények vezetői, az uniós állam- és kormányfők, továbbá szociális partnerek és más kulcsszereplők nyílt vitát folytattak arról, miként lehet előmozdítani az Európai Unióban a tisztességes munkafeltételek térnyerését és a gazdasági növekedést. A találkozón az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság közösen kihirdették a szociális jogok európai pillérének létrehozását, hangsúlyozva, hogy a három intézmény kiáll a pillérben foglalt 20 elv és jog mellett, és védelmezi azokat.

A pillér létrehozását Juncker elnök első ízben az Unió helyzetét értékelő 2015. évi beszédében jelentette be, majd a Bizottság 2017 áprilisában előterjesztette a vonatkozó javaslatot. A dokumentumot ma az Európai Bizottság nevében Jean-Claude Juncker elnök, az Európai Parlament nevében Antonio Tajani elnök és az Európai Unió Tanácsa nevében Jüri Ratas, Észtország miniszterelnöke írta alá. Ennek alkalmából Juncker elnök a következőket nyilatkozta:

„Fordulóponthoz érkeztünk Európa történetében. Uniónk alapjában véve mindig is szociális projekt volt. Több, mint az egységes piac, több mint a pénz, több, mint az euró. Az EU az értékeinkről szól, és arról, hogyan akarunk élni. Az európai szociális modell olyan sikertörténet, amelynek köszönhetően Európa azon helyek közé tartozik a világon, ahol jó élni és dolgozni. A mai napon nyilvánosan keretbe foglaljuk közös értékeinket, és elkötelezzük magunkat húsz elv és jog mellett. A tisztességes bérekhez való jogtól az egészségügyi ellátáshoz való jogig, az egész életen át tartó tanulástól a munka és a magánélet közötti jobb egyensúlyon át a minimumjövedelemig: a szociális jogok európai pillérével az EU kiáll polgárai jogaiért gyorsan változó világunkban.

A pillér – és vele együtt Európa szociális dimenziójának egésze – pontosan annyira lesz erős, amennyire mi ezt lehetővé tesszük. Közös felelősség ez, amely nemzeti, regionális és helyi szintről indul ki, és amelyben kulcsszerepet játszanak a szociális partnerek és a civil társadalom. Ezért ezen kötelezettségvállalások szellemében – az Európában fennálló különböző szemléletmódok maradéktalan tiszteletben tartása és felvállalása mellett – most a tettek mezejére kell lépnünk. Ez a legkevesebb, amit az európaiak megérdemelnek."

A csúcstalálkozó aktualitását bizonyította annak a friss Eurobarométer felmérésnek az eredménye is, amelynek keretében az EU szociális kérdésekben térképezte fel az európai polgárok véleményét. A válaszokból az derült ki, hogy az európai polgárok 83%-a szerint a szabad piacgazdaság kiépítését magas szintű szociális védelmi intézkedéseknek kellene kísérnie. A magyar válaszadók körében ez az arány az uniós átlagnál is magasabb volt: 87%-ot tett ki.

A szociális csúcstalálkozóról szóló sajtóközlemény itt olvasható, Juncker elnök teljes nyilatkozata pedig itt található.

További információk