Magyarországi képviselete

Európai migrációs stratégia: az elért eredmények konszolidálása

/hungary/file/2017novmigraciojelentes250xpng_hu2017nov_migracio_jelentes250x.png

Európai migrációs stratégia: az elért eredmények konszolidálása
©

Az Európai Tanács decemberi ülésének előkészítése keretében a Bizottság november 15-én, szerdán eredményjelentést tett közzé az európai migrációs stratégiáról

16/11/2017

A közlemény bemutatja a szeptember eleje óta megtett utat, azonosítja a kiemelt figyelmet érdemlő, legfontosabb aktuális problémákat, és felvázolja, milyen további intézkedésekre van szükség a migrációkezelés területén az elmúlt években elért előrehaladás konszolidálásához.

Ma már kézzelfogható eredményei vannak azoknak a közös erőfeszítéseknek, amelyek az EU külső határainak védelmére, a partnerországokkal az irreguláris migráció kiváltó okainak kezelése érdekében folytatott együttműködés elmélyítésére, a migránsok fokozottabb védelmére és az embercsempészek elleni küzdelemre irányulnak: a jogellenes határátlépések száma 2017-ben 63%-kal csökkent a főbb migrációs útvonalakon. A Bizottság és a főképviselő felkéri az EU-t, a tagállamokat és a partnerországokat, hogy egymással párhuzamosan tevékenykedve minden fronton tartsák fenn az uniós erőfeszítések intenzitását, és ezáltal járuljanak hozzá a migráció közös kezelésének továbbfejlesztéséhez.

A szeptember óta elért legfontosabb eredmények a következő pontokban foglalhatók össze:

1. Az EU növelte a migráció kiváltó okainak kezeléséhez biztosított támogatást – különösen Törökországban, Líbiában és az afrikai stabilitással és az irreguláris migráció okainak kezelésével foglalkozó szükséghelyzeti alap révén.

2. Az Unió fokozta az embercsempészet elleni küzdelmet, valamint a sivatagi és a tengeri életmentést afrikai sivatagi kutatási-mentési műveletekkel, az önkéntes visszatérés támogatásával, valamint a tengeri életmentésre és a feltételezett emberkereskedők és embercsempészek kézre kerítésére irányuló Triton és Sophia műveletekkel.

3. A menekültekkel és a fogadó országokkal szemben tanúsított uniós szolidaritás és a nekik nyújtott támogatás tekintetében a következő eredmények születtek:

•  A 2015-ben elfogadott uniós áttelepítési rendszer hamarosan sikeresen véget ér, miközben egyenletes ütemben folytatódnak az EU–Törökország nyilatkozat alapján történő áttelepítések – e programok keretében eddig összesen több mint 25 700 személy áttelepítésére került sor. A Bizottság szeptemberben új programot indított, melynek alapján 2019 októberéig legalább 50 000 kiemelten veszélyeztetett helyzetben lévő menekültet kíván áttelepíteni, elsősorban a közép-mediterrán útvonal mentén. Eddig 16 tagállamból több mint 34 000 felajánlás érkezett.

•  Két évvel a megkezdését követően az uniós áthelyezési program is sikerrel zárul – Görögországból mindössze 750 személyt, Olaszországból pedig már csak 3100 személyt kell áthelyezni. Eddig több mint 31 500 személyt helyeztek át más tagállamokba a program keretében. Csaknem mindegyik tagállam tiszteletben tartotta jogi kötelezettségeit, a Cseh Köztársaság, Magyarország és Lengyelország azonban mindezidáig semmilyen intézkedést nem tett a Bizottság júliusi indokolt véleményében foglalt kifogásokra válaszul – következésképpen velük szemben folytatódnak a kötelezettségszegési eljárások.

4. Előrelépés történt a visszatérés és a visszafogadás terén is: az EU ezen a területen strukturált gyakorlati együttműködésre törekszik számos országgal, köztük Bangladessel, Elefántcsontparttal, Szenegállal, Malival, Nigériával és Tunéziával.

A most közzétett jelentés azt is áttekinti, milyen lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy az uniós menekültügyi politika a jövőben erősebb, hatékonyabb és méltányosabb legyen:

1. A tagállamoknak növelniük kell pénzügyi hozzájárulásukat, hogy az afrikai stabilitással és az irreguláris migráció okainak kezelésével foglalkozó szükséghelyzeti alap folytatni tudja a líbiai és észak-afrikai programok támogatását.

2. Az áttelepítések vonatkozásában a tagállamoknak további felajánlásokat kell tenniük a legalább 50 000 férőhelyet biztosító célérték eléréséhez.

3. A visszatérési arányok a tagállamok támogatására irányuló bizottsági erőfeszítései ellenére továbbra sem kielégítőek uniós szinten, ezért:

• a tagállamoknak javítaniuk kell a visszatérésekkel kapcsolatos adatgyűjtést és adatszolgáltatást;

• az Uniónak közös erővel fel kell térképeznie, milyen ösztönzők és lehetőségek révén lehetne előrelépést elérni ezen a területen;

• tekintettel arra, hogy az EU–Törökország nyilatkozat keretében mindössze 1969 visszatérésre került sor Törökországba 2016 márciusa óta, a görög hatóságoknak fokozott erőfeszítéseket kell tenniük és megfelelő erőforrásokat kell biztosítaniuk, hogy a Törökországba történő eredményes visszatérések végrehajtásáról gondoskodjanak.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

További információ:

Eredményjelentés az európai migrációs stratégiáról (angolul)