Magyarországi képviselete

Biztonsági unió: a Bizottság új intézkedéseket szorgalmaz a terrorizmus elleni védelem érdekében

/hungary/file/2017oktbiztonsagiunio250xjpg_hu2017okt_biztonsagi_unio250x.jpg

Biztonsági unió: a Bizottság új intézkedéseket szorgalmaz a terrorizmus elleni védelem érdekében

A Bizottság a mai napon operatív és gyakorlati intézkedésekből álló csomagot terjesztett elő.

18/10/2017

Célja, hogy hatékonyabb védelemben részesítse az uniós polgárokat a terrorizmussal szemben, és elősegítse, hogy Európa oltalmat biztosítson az itt élő emberek számára. A csomagban felvázolt intézkedések alapvetően három cselekvési területen – a közterületek védelme, a terroristák cselekvőképességének megbénítása és az EU terrorizmusellenes külső tevékenységének fokozása révén – hivatottak javítani a biztonsági helyzeten.

Nyilvánvalóvá vált, hogy a terroristák egyre gyakrabban hajtanak végre támadásokat forgalmas, sokak által látogatott közterületeken. A Bizottság ezért ma cselekvési tervet terjesztett elő, hogy még erőteljesebben támogassa a közterületek védelmének javítására és sebezhetőségének csökkentésére irányuló tagállami erőfeszítéseket. Az előirányzott intézkedések közé tartozik többek között:

  • A pénzügyi támogatás növelése a biztonsági megoldásokba beruházó városok számára és a nyilvános terek védelmének javítását célzó transznacionális projektek támogatására.
  • Útmutató dokumentum kidolgozása arról, hogyan lehet a közterületek biztonságát úgy fokozni, hogy ezek a terek továbbra is nyitottak és nyilvánosak maradjanak.
  • A bevált módszerek megosztását szolgáló fórumok létrehozása.
  • A helyi szereplők és a magánszektor (bevásárlóközpontok, koncertszervezők, sportarénák, autókölcsönzők stb.) közötti együttműködés javítása.

A további támadások megakadályozása szempontjából döntő fontosságú annak ellehetetlenítése, hogy a terroristák hozzájussanak a terrorcselekmények elkövetéséhez szükséges eszközökhöz. A Bizottság ezért a mai napon újabb rövid távú intézkedések meghozatalát kezdeményezi a következők érdekében:

  • a házilag készített robbanószerek előállítására alkalmas anyagokhoz való hozzáférés korlátozása,
  • a bűnüldöző szervek és az igazságügyi hatóságok támogatása olyan esetekben, amikor a nyomozás során titkosított adatokkal kerülnek szembe,
  • a terrorizmus-finanszírozás megakadályozása.

A Bizottság azt is szorgalmazza, hogy az EU a jövőben – külső tevékenységeinek keretében – erőteljesebben lépjen fel a terrorizmus és a súlyos transznacionális bűncselekmények ellen, és szorosabbra fűzze együttműködését az EU-n kívüli országokkal. Ennek érdekében:

  • ajánlást ad ki, szorgalmazva, hogy a Tanács engedélyezze tárgyalások megkezdését Kanadával az utasnyilvántartási adatállományról szóló megállapodás felülvizsgálata céljából,
  • az év vége előtt pedig ajánlások formájában arra fogja felkérni a Tanácsot, hogy engedélyezze tárgyalások megkezdését az EU és Algéria, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Libanon, Marokkó, Tunézia és Törökország között olyan megállapodások megkötéséről, amelyek lehetővé teszik személyes adatok átadását az Europol és az érintett országok között.

A rövid távú intézkedéseken túlmenően, melyek végrehajtására a következő 16 hónap folyamán kerül majd sor, a Bizottság azon is dolgozik, hogy – Juncker elnök bejelentésével összhangban – 2025-ig európai hírszerző egység jöjjön létre az Európai Unióban.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

 

További információk angolul