Magyarországi képviselete

Budapest: Corina Creţu és Navracsics Tibor a Duna Régió Stratégia Éves Fórumon

/hungary/file/2017okteudunaforum250png_hu2017okteu_dunaforum250.png

Budapest: Corina Creţu és Navracsics Tibor a Duna Régió Stratégia Éves Fórumon

A regionális politikáért felelős biztos, Corina Creţu és az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős biztos, Navracsics Tibor ma és holnap Budapesten részt vesznek a Duna Makro-regionális Stratégia „Biztonságos, összekapcsolt és virágzó Duna régió” című 6. éves fórumán.

18/10/2017

Corina Creţu a fórum kapcsán így nyilatkozott: „Számomra a legfontosabb, hogy a régió közlekedési hálózatai jobban össze legyenek kapcsolva, mind a vízen, mind a szárazföldön, máskülönben nem fogjuk tudni maradéktalanul kiaknázni a Duna Régió Stratégiában rejlő előnyöket. Ehhez pedig elengedhetetlen a politikai elkötelezettség és koordináció.”

Navracsics Tibor a következőket mondta: „A Duna régióban élő embereket több fontos kérdés is foglalkoztatja: aggályosnak érzik például a levegő- és vízminőséget, a forgalmi torlódásokat vagy éppen az energiabiztonságot. A Bizottság Közös Kutatóközpontja azon munkálkodik, hogy a régióbeli hatóságokat olyan megoldásokkal vértezze fel, amelyekkel célzottabban tudnak fellépni, és végső soron hatékonyabban el tudják oszlatni ezeket az aggályokat. Ezt a célt szolgálja például az adatokhoz jobb hozzáférést biztosító új online eszköz, a Térségi Műszerfal.”

A Duna Stratégia az EU négy makroregionális stratégiájának egyike. 2011 áprilisában indult, és kilenc uniós ország (Ausztria, Horvátország, Németország, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Románia és Bulgária), valamint öt nem uniós ország (Bosznia-Hercegovina, Moldova, Montenegró, Szerbia és Ukrajna) vesz benne részt. A stratégiáért felelős miniszterek holnap közös nyilatkozatot fognak elfogadni, melyben körvonalazzák alapelveiket és a legfontosabb teendőket a regionális energiabiztonság, az infrastruktúra-fejlesztés és a tiszta konnektivitás terén. Az uniós források optimális felhasználásával ezeken a területeken számottevő eredményeket lehet elérni.

A Bizottság égisze alatt működő Közös Kutatóközpont, melynek tevékenységéért Navracsics Tibor felelős, szintén képviselteti magát a fórumon, ahol bemutatja a Területi Politikák Tudásközpontjának portálján elhelyezett, Térségi Műszerfal (Territorial Dashboard) elnevezésű új online eszközét. Ez az alkalmazás felhasználóbarát módon szemlélteti az összes EU-régió adatait egy sor kulcsfontosságú területen (gazdaság, oktatás, foglalkoztatás, egészségügy, energia, közlekedés stb.), így segíteni fog a Duna régió hatóságainak abban, hogy a rendelkezésre álló beruházási összegeket oda irányítsák, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, és ahol a legnagyobb hatást tudják kifejteni.