Magyarországi képviselete

Kettős élelmiszer-minőség: bizottsági iránymutatás a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok felszámolásához

/hungary/file/2017septconsumerjpg_hu2017septconsumer.jpg

Kettős élelmiszer-minőség: bizottsági iránymutatás a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok felszámolásához

A Bizottság a mai napon iránymutatást adott ki az uniós élelmiszerjog és fogyasztóvédelmi jog eltérő minőségben forgalmazott élelmiszerekre történő alkalmazásáról.

26/09/2017

Az iránymutatás segítségével a tagállami hatóságok könnyebben fogják tudni meghatározni, hogy uniós jogot sértenek-e azok a vállalkozások, melyek a különböző országokban eltérő minőségben értékesítik termékeiket.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Unió helyzetéről szóló idei értékelő beszéd elmondásakor leszögezte: „Nem fogadom el, hogy Európa egyes részein azonos csomagolással és márkajelzéssel alacsonyabb minőségű élelmiszereket árulnak az embereknek.

Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos kijelentette: „Ha két különböző termék azonos márkajelzéssel ellátva kerül forgalomba, az megtévesztő és tisztességtelen eljárás a fogyasztókkal szemben. Ez egyértelmű példája annak, hogy a több tagállamot érintő problémákat csak uniós szinten együttműködve oldhatjuk meg. A tagállamok túl sokáig hasztalanul keresték saját maguk a gyógymódot a problémára. Eltökélt vagyok aziránt, hogy ennek az uniós jog által tiltott gyakorlatnak véget vessünk, és elérjük, hogy valamennyi fogyasztó egyenlő elbánásban részesüljön."

Az iránymutatás felsorolja és részletesen ismerteti, milyen uniós élelmiszeripari és fogyasztóvédelmi jogi előírásokat kell a hatóságoknak figyelembe venniük, amikor azt vizsgálják, eltérő minőségben forgalmazott élelmiszerekről van-e szó. E tekintetben két EU-jogszabály irányadó:

Az iránymutatás lépésről lépésre bemutatja, miként állapíthatják meg a nemzeti fogyasztóvédelmi és élelmiszeripari hatóságok, hogy a termelők megsértik-e ezeket a jogszabályokat. Amennyiben a jogsértés több tagállamot érint, a fogyasztóvédelmi hatóságok az európai szintű fogyasztóvédelmi együttműködési hálózat keretében léphetnek fel ellene.

A tagállami fogyasztóvédelmi és élelmiszeripari hatóságok feladata gondoskodni arról, hogy a vállalkozásokkal betartsák az uniós jogszabályokat. Ehhez a Bizottság a most kiadott iránymutatással és különböző munkafolyamatokon keresztül nyújt számukra segítséget.

Egyéb bizottsági intézkedések

A Bizottság az élelmiszeripari termékek hatékonyabb összehasonlító tesztelését biztosító módszertan kialakításán dolgozik azzal a céllal, hogy a tagállamok a kérdés megvitatása során azonos, megbízható és közös tudományos alapokra támaszkodhassanak. A módszertan kidolgozásához a Bizottság egymillió eurót bocsátott a Közös Kutatóközpont (JRC) rendelkezésére. A Bizottság további egymillió eurót nyújt a tagállamoknak bizonyítékgyűjtésre és tanulmányok elkészítésére, illetve jogérvényesítési intézkedések végrehajtására. Az intézmény ezenfelül párbeszédet kezdeményezett a termelői és a márkaszövetségekkel, amelyek vállalták, hogy őszre magatartási kódexet dolgoznak ki. Október 13-án a Bizottság részt vesz a fogyasztóvédelmi csúcstalálkozón, azon a magas szintű miniszteri értekezleten, amelyet a szlovák és a cseh kormány rendez Pozsonyban a kettős élelmiszer-minőség témájában. A Bizottság emellett szeptemberben és novemberben műhelytalálkozókat szervez majd fogyasztóvédelmi és élelmiszer-biztonsági hatóságok részvételével.

További információk