Magyarországi képviselete

Az Unió helyzete 2017-ben: Fogjuk be a szelet vitorláinkba!

/hungary/file/soteuhupng_husoteu_hu.png

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a mai napon Strasbourgban, az Európai Parlament tagjai előtt megtartotta az Unió helyzetét értékelő 2017. évi beszédét.

13/09/2017

Beszédében ismertette, milyen célok elérését tekinti prioritásnak az előttünk álló évre, és felvázolta arra vonatkozó elképzeléseit, hogy az Unió milyen fejlődési pályát járhat be 2025-ig. Ennek során bemutatta az egységesebb, erősebb és demokratikusabb Unió megvalósítására irányuló ütemtervet, és szorgalmazta, hogy az ütemterv végrehajtására a 2019 tavaszán esedékes európai parlamenti választásokig kerüljön sor. Az elnök hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak a szabadság, az esélyegyenlőség és a jogállamiság alapelvein kell alapulnia.

Juncker elnök beszédéhez kapcsolódóan a Bizottság konkrét intézkedéseket fogadott el a kereskedelem, a beruházás-előszűrés, a kiberbiztonság, az ipar, az adatvédelem és a demokrácia területén – azonnal tettekre váltva a szavakat. Jean-Claude Juncker az éghajlatvédelem és a migráció területén is előrevetített további bizottsági javaslatokat, valamint hangsúlyozta, hogy egyforma élelmiszer-minőség jár minden európainak.

Ezen túlmenően Jean-Claude Juncker elnök és Frans Timmermans első alelnök a mai napon szándéknyilatkozatot küldött az Európai Parlament elnöke és a Tanács soros elnökségét betöltő észt miniszterelnök részére, részletesen kifejtve, milyen jogalkotási és egyéb kezdeményezéseket kíván a Bizottság útnak indítani 2018 végéig.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

 

További információk