Magyarországi képviselete

Migráció: rekordszámú áthelyezések Olaszországból és Görögországból, és további lépések a kötelezettségszegési eljárásokban

/hungary/file/avramopoulosmigrationpng_huavramopoulos_migration.png

Dimitrisz Avramopulosz

A Bizottság ma elfogadta a migránsok EU-n belüli áthelyezéséről és a menekültek EU-n kívülről történő áttelepítéséről szóló tizennegyedik jelentését. Ezzel párhuzamosan megtette a Csehország, Lengyelország és Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárások következő lépését.

26/07/2017

A Bizottság a mai napon elfogadta a migránsok EU-n belüli áthelyezéséről és a menekültek EU-n kívülről történő áttelepítéséről szóló tizennegyedik jelentését. Az áthelyezések mértéke minden eddigit felülmúlt (júniusban Görögországból több mint 2 000, Olaszországból pedig közel 1 000 személyt helyeztek át). Csaknem az összes tagállam rendszeresen tesz vállalásokat, és végre is hajtja az áthelyezéseket, így az arra jogosult valamennyi személy áthelyezése továbbra is megvalósítható cél szeptemberig. Ugyanakkor az Olaszországból történő áthelyezések felgyorsítása terén több erőfeszítésre van szükség, főleg a Földközi-tenger középső térségében uralkodó jelenlegi helyzetre tekintettel. Mindeközben az áttelepítés változatlanul jó ütemben halad, és a Bizottság új vállalástételi kampányt indított a legkiszolgáltatottabb személyek Líbiából, Egyiptomból, Nigerből, Etiópiából és Szudánból való áttelepítésének elősegítése, valamint a Törökországból való áttelepítés megszakítás nélküli folytatása érdekében.

A Bizottság ezzel párhuzamosan szintén ma tette meg a Csehország, Lengyelország és Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárások következő lépését és indokolással ellátott véleményt küldött a három érintett tagállamnak az áthelyezéssel kapcsolatos jogi kötelezettségeik megszegése miatt. 2017. június 15-én a Bizottság megindította a kötelezettségszegési eljárásokat. Ennek ellenére e három ország továbbra is megszegi jogi kötelezettségeit, és figyelmen kívül hagyja a Görögország, Olaszország és más tagállamok felé fennálló kötelezettségvállalásait. Az érintett tagállamoktól kapott válaszok nem minősültek kielégítőnek, mivel egyiket sem kísérte áthelyezési terv. A felsorolt érvek – akár a Tanács ellen a Bíróság előtt zajló eljárás, amelynek nincs halasztó hatálya, akár a szolidaritás más módon való kifejezése vagy a biztonsági ellenőrzések lefolytatásának nehézségei – egyike sem igazolja a rendelkezésre álló helyekre vonatkozó kötelezettségvállalás elmulasztását. Ezért a Bizottság úgy döntött, hogy a kötelezettségszegési eljárás következő szakaszára kerül sor.

A tanácsi határozatok előírják a tagállamok számára, hogy a gyors és szervezett áthelyezési eljárás biztosítása érdekében háromhavonta ajánljanak fel elhelyezési lehetőségeket a menedékkérők számára. Magyarország az áthelyezési program kezdete óta egyáltalán nem tett lépéseket. A kötelezettségszegési eljárás második lépése az indokolással ellátott vélemény, amely az uniós jognak való megfelelésre vonatkozó hivatalos megkeresésből áll, és felszólítja a tagállamokat, hogy egy hónapon belül tájékoztassák a Bizottságot a megfelelés érdekében tett intézkedésekről. Ha nem érkezik válasz, vagy olyan észrevételek érkeznek, amelyek nem kielégítőek, a Bizottság úgy határozhat, hogy a kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként az ügyet az Európai Unió Bírósága elé terjeszti.

Az eredményjelentésről szóló teljes sajtóközlemény itt olvasható, itt pedig a kötelezettségszegési eljárásokra vonatkozó.

További információk