Magyarországi képviselete

EU–Japán elvi megállapodás a gazdasági partnerségről

/hungary/file/2017julyeu-japan250png_hu2017july_eu-japan250.png

EU–Japán elvi megállapodás a gazdasági partnerségről

Az Európai Unió és Japán ma elvi megállapodásra jutott az EU–Japán gazdasági partnerségi megállapodás fő elemeit illetően.

06/07/2017

Az EU–Japán gazdasági partnerségi megállapodás lesz az EU által eddig megkötött legjelentősebb kétoldalú kereskedelmi megállapodás, és az első olyan kereskedelmi megállapodás, amely a Párizsi Megállapodás iránti konkrét kötelezettségvállalást is magába foglalja. A megállapodás értelmében eltörlik az uniós vállalkozások által fizetett vámok többségét, melyek évente összesen 1 milliárd euróra rúgnak. A gazdasági partnerség így várhatóan jelentősen – akár évi 20 milliárd euróval  – növeli az uniós exportot, és új lehetőségeket teremt az európai vállalkozások, munkavállalók és fogyasztók számára.

A megállapodás értelmében megnyílik a japán piac a legfontosabb uniós mezőgazdasági exporttermékek előtt is. A megállapodás teljes körű védelmet biztosít olyan uniós földrajzi jelzéssel ellátott minőségi termékeknek is, mint a szegedi szalámi, a pálinka és a tokaji; így termelőik egy igen kiterjedt és fejlett piacra léphetnek.

A megállapodás a legmagasabb szintű munkaügyi, biztonsági, környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi előírásokat követi majd, teljes körűen védi a közszolgáltatásokat, különös hangsúlyt fektet a személyes adatok védelmére, és külön fejezete foglalkozik a fenntartható fejlődéssel. A mai elvi megállapodásra építve mindkét fél tárgyalói folytatják a munkát, hogy megoldják a még nyitott technikai kérdéseket, valamint hogy az év végére lezárhassák a megállapodás végleges szövegét.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

 

További információk