Magyarországi képviselete

Amikor már az antibiotikum sem segít: új cselekvési terv az antimikrobiális rezisztencia leküzdésére

/hungary/file/2017juneamr250xjpg_hu2017june_amr250x.jpg

Amikor már az antibiotikum sem segít: új cselekvési terv az antimikrobiális rezisztencia leküzdésére

Az Európai Bizottság ma új cselekvési tervet fogadott el az egyre nagyobb veszélyt jelentő antimikrobiális rezisztencia (AMR) leküzdésére, amely évi 25 000 halálesetet és 1,5 milliárd eurós gazdasági veszteséget okoz az EU-ban.

29/06/2017

A 75 fellépést előirányzó cselekvési terv olyan egységes egészségügyi megközelítésre támaszkodik, amely egyszerre foglalkozik az emberek és az állatok ellenálló képességével. A ma előterjesztett ambiciózus menetrend azokra a legfontosabb területekre összpontosít, amelyek az uniós országok számára a legnagyobb hozzáadott értéket jelentik. Az antimikrobiális szerek emberekben és állatokban való körültekintő alkalmazásának előmozdításával, a felügyelet megerősítésével, az adatgyűjtés javításával és a kutatás fellendítésével az a cél, hogy az EU a bevált módszereket meghatározó, az AMR-rel kapcsolatos globális menetrendet alakító térséggé váljon.

A Bizottság a tervvel együtt elfogadta az első elkészítendő dokumentumot is: az antimikrobiális szerek humángyógyászatban való körültekintő alkalmazására vonatkozó uniós iránymutatásokat. Ezek valamennyi szereplővel foglalkoznak: orvosokkal, ápolókkal, gyógyszerészekkel, kórházi tisztviselőkkel és minden más olyan szereplővel, akik érintettek az antimikrobiális szerek alkalmazásában. Kiegészítik a fertőzések megelőzésére és leküzdésére vonatkozó, adott esetben nemzeti szinten már meglévő iránymutatásokat.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható, az antimikrobiális rezisztenciára vonatkozó új uniós cselekvési terv pedig itt található (angolul).

További információk