Magyarországi képviselete

Menekültek áthelyezése: a Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen

/hungary/file/2017junerelocation250xpng_hu2017june_relocation250x.png

Menekültek áthelyezése: a Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen

Az Európai Tanács jövő heti ülését megelőzően a Bizottság négy eredményjelentést terjesztett elő az európai migrációs stratégia keretében, az áramlások stabilizálása és a külső határok igazgatásának javítása céljából hozott intézkedésekről.

13/06/2017

Bár a legtöbb tagállam tanúságot tett arról, hogy politikai akarat esetén az áthelyezés működőképes, a Bizottság felszólítja azokat a tagállamokat, amelyek ezt eddig elmulasztották, hogy teljesítsék jogi kötelezettségeiket, továbbá méltányosan és arányosan járuljanak hozzá a mechanizmushoz. Az áthelyezés üteme 2017-ben jelentősen felgyorsult: január óta 10 300 személyt helyeztek át, ami ötszörös növekedést jelent 2016 azonos időszakához képest. Június 9-én a Görögországból és Olaszországból való áthelyezések összlétszáma 20 869 főt tett ki. Az elmúlt hónapok során a Bizottság ismételten felszólította azokat a tagállamokat, amelyek még egyetlen személyt sem helyeztek át, vagy nem ajánlottak fel áthelyezést, hogy tegyék meg ezt. Sajnálatos módon a Cseh Köztársaság, Magyarország és Lengyelország – a szóban forgó ismételt felszólítások ellenére, megsértve a tanácsi határozatokból eredő jogi kötelezettségeiket – még nem hozták meg a szükséges intézkedéseket. A fentiek alapján a Bizottság úgy döntött, hogy kötelezettségszegési eljárást indít e három tagállammal szemben.

A Bizottság emellett ismételten sürgeti az Európai Határ- és Parti Őrség kiépítésének további felgyorsítását, és az emberi erőforrás és felszerelés terén fennmaradt hiányosságok mielőbbi megszüntetését.

Az EU–Törökország nyilatkozat folyamatosan eredményeket hoz - amit a Görögországba irányuló szabálytalan határátlépések folyamatos csökkenése, valamint 6 000 olyan szíriai sikeres áttelepítése is igazol, akik számára biztonságos és törvényes beutazási lehetőséget biztosítottak Európába. Azonban további erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy a nyilatkozat céljai maradéktalanul érvényesüljenek, különösen a görögországi menedékjog iránti kérelmek feldolgozása terén.

A Bizottság ismertette az egy évvel ezelőtt létrehozott migrációs partnerségi keret alapján elért eredményeket, és levont tanulságokat is. Eredmények születtek az emberkereskedők elleni küzdelemben az afrikai kulcsországokkal folytatott szorosabb együttműködés révén, amelynek célja a közép-mediterrán útvonalon érkező migrációs áramlás kezelése, kiemelt hangsúlyt helyezve a Líbiával folytatott együttműködésre. Ezen felül egy év alatt mintegy 1,9 milliárd eurót mozgósítottak 118 olyan projekt számára, amelyek a migráció kiváltó okait kezelik.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

 

További információk (angolul)