Magyarországi képviselete

Áthelyezés és áttelepítés: A Bizottság felszólítja a tagállamokat, hogy teljesítsék kötelezettségeiket

/hungary/file/2017maymenekultv250x166jpg_hu2017_may_menekultv250x166.jpg

Áthelyezés és áttelepítés: A Bizottság felszólítja a tagállamokat, hogy teljesítsék kötelezettségeiket

Az Európai Bizottság ma elfogadta az uniós szükséghelyzeti áthelyezési és áttelepítési mechanizmusról szóló tizenkettedik eredményjelentését, mely a 2017. április 12. óta végrehajtott intézkedéseket értékeli és ajánlásokat tartalmaz elsősorban azon tagállamok számára, amelyek még nem végeztek áthelyezéseket

16/05/2017

A tagállami erőfeszítések fokozásának következtében a 2017-ben áthelyezett személyek száma már most megközelíti a 2016-os év egészében áthelyezett személyek számát. Az áthelyezett személyek teljes létszáma ezzel elérte a 18 418 főt. Ez azt bizonyítja, hogy működik az áthelyezés, ha megvan a szándék arra, hogy az őszinte együttműködés szellemében betartsák az együttesen elfogadott feltételeket. Jóllehet a legtöbb tagállam tevékeny szerepet vállal és rendszeres áthelyezéseket végez, néhány ország – jogi kötelezettségét figyelmen kívül hagyva – még egyetlenegy áthelyezést sem hajtott végre. Ez ellentétes jogi kötelezettségeikkel, a Görögországgal és Olaszországgal szemben vállalt kötelezettségekkel, valamint a felelősség igazságos elosztásával.

E tekintetben a mai jelentésben szereplő ajánlások elsősorban azon tagállamokra összpontosítanak, amelyek még nem hajtották végre a tanácsi határozatokat, azaz felszólítja Magyarországot és Lengyelországot, hogy kezdjenek vállalásokat tenni és azonnali áthelyezéseket végezni, a Cseh Köztársaságot, hogy haladéktalanul kezdjék meg újra az áthelyezéseket, valamint Ausztriát, amely most vállalást tett Olaszország tekintetében, hogy Görögország tekintetében is tegyen vállalást.

A Bizottság arra buzdítja azokat a tagállamokat, amelyek egyetlenegy áthelyezést sem hajtottak végre, vagy majdnem egy éve nem tettek vállalásokat Olaszországnak és Görögországnak, hogy ezt mihamarabb, vagyis a következő hónapban tegyék meg. Ha erre nem kerül sor, a Bizottság a következő júniusi jelentésében kifejti állásfoglalását a Szerződésekből adódó hatásköreinek teljes körű kihasználására és különösen a kötelezettségszegési eljárások megindítására vonatkozóan. A Bizottság továbbra is készen áll segítséget nyújtani a tagállamoknak a kötelezettségeik teljesítésére való törekvéseikhez.

Az áttelepítés terén az uniós tagállamok újabb jelentős előrelépéseket tettek; eddig 16 163 személy részére biztosították a biztonságos és jogszerű tartózkodás lehetőségét, azaz az uniós program értelmében elfogadott áttelepítések több mint kétharmada már megvalósult.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Az Európai Bizottság szintén ma közzétette a hatékony és valódi biztonsági unió megvalósításáról szóló hetedik eredményjelentést, amely a fő témákkal kapcsolatos legutóbbi fejlemények áttekintése mellett a határigazgatási és biztonsági célú információkezelés javítását célzó munkára összpontosít, valamint ismerteti a Bizottság új megközelítését a biztonság, a határigazgatás és a migrációkezelés terén alkalmazott uniós információs rendszerek interoperabilitásának 2020-ig történő megvalósításával kapcsolatban. Az erről szóló sajtóközlemény itt olvasható.

További információk (angolul)