Magyarországi képviselete

A Bizottság vitaindítója a globalizációban rejlő lehetőségek kiaknázásáról

/hungary/file/2017mayglobaliz250png_hu2017may_globaliz250.png

A Bizottság vitaindítója a globalizációban rejlő lehetőségek kiaknázásáról

Az Európa jövőjéről szóló, március 1-jén közzétett bizottsági fehér könyv után a Bizottság ma közzétette a globalizációban rejlő lehetőségek kiaknázásáról szóló vitaanyagot.

10/05/2017

A globalizáció előnyeinek és hátrányainak értékelésén alapuló mai dokumentum célja vita elindítása arról, hogy az EU és tagállamai miként alakíthatják a globalizációt a jövőbeni változásoknak elébe menve úgy, hogy ezáltal az európaiak életminősége javuljon. A vitaanyag őszinte képet tár elénk a globalizáció EU-ra gyakorolt hatásairól. Nem kétséges, hogy bár a globalizáció rendkívüli módon kedvez az EU-nak, számos kihívást is támaszt. A globalizáció világszerte százmillióknak segít kilépni a szegénységből, és lehetővé teszi a szegényebb országok felzárkózását. Az EU-n belül a globális kereskedelem fellendíti a gazdasági növekedést, és minden egymilliárd eurónyi további export 14 000 munkahely teremtését támogatja. Az olcsóbb import emellett különösen a szegényebb háztartásoknak kedvez. Ezek az előnyök azonban nem automatikusak, és nem egyenlően oszlanak meg a polgáraink körében. Európa számára fontos szempont az is, hogy más országokban nincsenek az európaihoz hasonló foglalkoztatási, környezetvédelemi vagy biztonsági normák, ami azt jelenti, hogy az európai vállalkozások kizárólag az ár alapján kevésbé képesek versenyezni külföldi partnereikkel.

 

A vitaanyagban bemutatott bizonyítékok egyértelműen arra utalnak, hogy a globalizáció – a benne rejlő előnyök megfelelő kiaknázása mellett – előnyös lehet. Az EU-nak arra kell törekednie, hogy megfelelően elossza a globalizáció előnyeit a tagállamokkal, a régiókkal, valamint a nemzetközi partnerekkel és más érdekeltekkel együttműködve. Közösen kell megragadnunk a lehetőséget, hogy a globalizációt értékeinkkel és érdekeinkkel összhangban alakítsuk.

 

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

 

További információk